Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Zbirka muzejskih praksi

Prezentacija Zbirka medijskih praksi Muzeja savremene umetnosti Vojvodine i Centra za nove medije - kuda.org iz Novog Sada. Petak, 14. januar 2011. godine u 18.h, Salon MSUB, Pariska 14 Govore: Kristijan Lukić (Muzej savremene umetnosti Vojvodine) i Zoran Pantelić(Centar za nove medije - kuda.org)

 


Muzej savremene umetnosti Vojvodine osniva Zbirku medijskih praksi u cilju lociranja i kontekstualizacije umetničkih praksi koje se vezuju za digitalne medije i umetnost koja je proizašla iz logike digitalnih medija i mrežnih tehnologija. Umetnička dela i umetničke prakse u zbirci predstavljaju istorijski presek dela umetničke produkcije koja operiše u širokom spektru od kompjuterske umetnosti, preko web-arta, net.art-a, instalacija, do kompjuterskih igara i modova.


Koja je funkcija Zbirke, kao dela Muzeja, čiji je cilj da sakuplja, obrađuje, čuva i izlaže umetnička dela, u mrežnom društvu? Koja je uloga Zbirke medijske prakse, umetničke prakse digitalnih medija ili umetnosti gde su digitalni mediji i mrežne tehnologije deo prirode umetničkog rada? Da li će kolekcionari i institucije hteti da investiraju u umetničko delo (tj. autora) koje svako može da ima i koje ne može obezbediti zadovoljavajuću maržu? Da li će institucija reputacije i društveni status biti dovoljni da zamene finansijski i simbolički kapital?


Ovo su samo neka od pitanja na koja Muzej ali i druge društvene institucije treba da daju odgovore.


Buduću Zbirku MSUV čine umetnička dela koja jesu i mogu da postanu deo drugih zbirki, gde je MSUV u saradnji sa umetnicima odabrao model u kome se umetničkoj praksi ne menja karakter i priroda tako što će se izmeštati iz svog okruženja, ili tako što će se ograničavati u pristupu u vidu ograničenih serija ili ograničenog kvaliteta. Ovakav vid statusa reproduktivnih umetničkih dela pokušava da onemogući veštačku nestašicu, a sa druge strane ukida otuđenje umetničkih radova koja uobičajeno posle primarnog otkupa ulaze u lanac finansijalizacije i spekulacije koje konsekventno donose profit trgovcima umetničkih dela a ne autorima.

 

Izložba Zbirke medijskih praksi bila je održana u periodu od 02.11.2010. do 02.12.2010. u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Kustosi: Kristian Lukić i Centar za nove medije_kuda.org


Umetnice/ci:

Asocijacija Apsolutno, Heath Bunting, Vuk Ćosic, Vladan Joler, Stevan Kojić, Bogdanka Poznanović, PP Group (Katarina Šević, Zita Majoros), Peđa Šiđanin, Andrej Tišma, Vladimir Todorović, Vacuum Pack




 

U Salonu Muzeja savremene umetnosti trenutno je predstavljena izložba Teritorija 1995, umetnika Marka Peljhana koja traje do 16.01.2011. Marko Peljhan jedan je od inicijatora projekta Electronic Media Monitoring koji je prikazan na izložbi World Information Org 2000. godine u Briselu, a zatim i 2003. godine u Srbiji (Muzej savremene umetnosti Vojvodine, mart/april i Muzej savremene umetnosti, Beograd, april/maj). Ovaj projekat se sastojao od procesa nadgledanja medija. U svojim istraživanjima Peljhan pokušava da pronađe alternativne tehnologije i sisteme komunikacije koji bi mogli da upotrebljavaju i ljudsko telo i tehnologiju kako bi aktivno beležili utiske iz sredine i pretvarali je u prostor za nove mogućnosti. Od sredine devedesetih, on istražuje različite formate samoorganizacije i osnovao je nekoliko umetničkih i tehnoloških organizacija kao što su Projekt Atol, ili tekući mobilni laboratorijski projekat Makrolab. Peljhan je saosnivač i programski koordinator u Ljudmili (Ljubljana Digital Media Lab).


Portfolio MSUB


 


Datum objavljivanja: 12.01.2011.