Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Zašto DA NE u EU?

Zašto DA NE u EU? Mitovi, očekivanja, strahovanja i dileme aktera kulturne scene u Srbiji u vezi sa priključenjem Evropskoj uniji - tema suserije video intervjua koje ZMUC i SEEcult.org realizuju sa akterima sektora kulture u okviru projekta “Zašto DA NE uEU?”


 


Sagovornici su i evroentuzijasti, i evroskeptici, i neopredeljeni - kako sa institucionalne, tako i sa nezavisne scene. Akteri kulturne scene iznose stavove o EU u jeku izbegličke krize koja je podelila i samu EU, dovela do novih zidova na Balkanu i iznela na videlo krhkost “evropskih vrednosti” – ukoliko i one nisu samo mit.



Dok Srbija čeka zeleno svetlo Brisela za početak pregovora o pojedinačnim poglavljima, kultura ponovo ostaje u zapećku. Između ostalog, nije obuhvaćena nijednim od poglavlja, jer EU i nema jedinstvenu regulativu i kulturnu politiku. Stoga nema ni monitoringa stanja u kulturi u zemljama kandidatima, a ono se već godinama pogoršava u svim zemljama Zapadnog Balkana.


Odsustvo Strategije razvoja kulture u Srbiji, selektivna primena zakona i povremene mere kulturne politike koje unapređuju stanje pojedinih oblasti kulture, ali ne uzimaju u obzir sve aktere koji rade uopštem javnom interesu, takođe doprinose neizvesnosti u pogledu budućnosti sektora kulture, razvijajući i strahove i nerealna očekivanja od pristupanja EU. Tome doprinosi i činjenica da EU, iako nema zajedničku kulturnu politiku, jača koncept tržišne održivosti kulture i kreativnih industrija, smanjujući  budžet za sufinansiranje neprofitnih projekata i programa.



Projekat “ZaštoDA NE u EU?” podrazumeva seriju video intervjua sa odabranim akterima kulturne scene, koji će poslužiti za mapiranje mitova o EU i dalje istraživanje radi publikovanja serije analitičkih tekstova, koji će doprineti stvaranju jasnije slike i mobilizacije radi zagovaranja i zajedničkih aktivnosti neophodnih za adekvatnu pripremu sektora kulture za najavljeno ubrzanje procesa evropskih integracija Srbije u doglednoj budućnosti.



Među prvim sagovornicima su dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, direktorka Remonta - nezavisne umetničke asocijacije Darka Radosavljević, predavač na Fakultetu za medije ikomunikacije u Beogradu Zoran Ćirjaković i filmski scenarista Dimitrije Vojnov.



Pozivamo sve da se priključe raspravi u okviru  projekta “Zašto DA NE u EU?” na Fejsbuk strani https://www.facebook.com/ZastoDANEuEU, a argumentovane komentare uzećemo u obzir prilikom daljeg istraživanja i analize.



Korisni linkovi:



http://www.seecult.org/vest/mitovi-o-eu-iz-ugla-kulture



http://www.seecult.org/vest/mitovi-o-eu-radoslav-zelenovic



https://www.youtube.com/watch?v=Y_dskS7XlSE



http://www.seecult.org/vest/mitovi-o-eu-dimitrije-vojnov



https://www.youtube.com/watch?v=AXvQejNNSt8



http://www.seecult.org/vest/mitovi-o-eu-zoran-cirjakovic



https://www.youtube.com/watch?v=no5BJkx1HqA



http://www.seecult.org/vest/mitovi-o-eu-darka-radosavljevic



https://www.youtube.com/watch?v=0LiILDoKDgM



ZMUC &SEEcult.org



https://www.facebook.com/ZastoDANEuEU



http://www.seecult.org/tag/zasto-da-ne-u-eu /  http://www.zmuc.org


 



Datum objavljivanja: 29.09.2015.