Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Zašto crvena? Maje Obradović

U utorak 22. septembra u 19 sati u Galeriji Zadužbine Ilije M. Kolarca otvara se
izložba slika Maje Obradović, "Zašto crvena?" .Izložba će biti otvorena do 11. oktobra, 2009. godine, svakog dana od 10 do 20 sati (sem nedelje).

 


Zašto crvena?




"Pitanje je kustosa upućeno meni prilikom rada na jednom projektu a povodom kolorita koji koristim. Crvena je, kako mi je rečeno, jaka boja koja najčešće ukazuje na krv i rat.

Nakon tog pitanja nastaje serija radova u kombinovanim materijalima, koji ne traže odgovor, niti ga nude, već istražuju iscrpljujuće crvene situacije. Početak se ipak krije u mom pokušaju da istražim unutrašnji svet žrtve, njenu psihologiju i stadijume bola kroz koje ona prolazi. I tu se pojavila crvena, klizeći preko svih pročitanih izjava napadnutih i silovanih žena ili onih koje su u uslovima nasilja izgubile svoje najbliže. Nit koja spaja većinu datih izjava jesu tek jedna do dve rečenice koje su se "otele"  iz crvenih dubina – pojam izlaska iz sopstvenog tela u trenutku kada nasilje kulminira.

Ruke koje vrše nasilje nanose ogromnu patnju tuđem telu, a jedini izlaz, čini se, jeste beg iz sopstvenog tela i otuda pozicija žrtve koja je uspela da se uzdigne i posmatra događaj. Taj trenutak je gotovo nemerljiv, čini se, kratak i crven.

Kako izgleda nestajanje je početno pitanje, ali se koncept lagano počeo širiti na različite perspektive crvene.

Crveno jer su to dubine koje se smeju i plaču u isto vreme, a pred nama ostaju ravnodušne.

Crveno je priča o presecanju i probadanju mekog tkiva (čovek  = mesište) tuđom reči, rečenicom ili organom. Ona se bavi preispitivanjem raskomadanog identiteta čoveka, koji zna da mora biti, bitisati, ali ne zna kako. Protok vremena koji On svesno ubrzava počinje da ga svesno guši i uništava.

Perspektiva crvene doseže do moje memorije crvene, do perspektive krvotoka mojih roditelja jer bolnih devedesetih iz moje vizure deteta pulsiranje njihovih vena na nogama  bio je jedan od prizora volje, nade i žrtvovanja. Crveno je ranjiva lepota.

Neprestano bockanje koje vodi do unutrašnjosti (crvene) tera na dodatni napor, ali omogućava disanje. Otuda špenadle koje prave unutrašnje crvene nabore. Crvene su teške i složene ali oslobadjajuće. Crveno jer ništa nije tragično crveno, samo je crveno."




Maja Obradović  je rođena 19.07.1983. godine u Beogradu. Diplomirala je 2006. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu kao student generacije u klasi prof. Jovana Sivačkog. Doktorant je treće godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Jovana Sivačkog, odsek – slikarstvo. U članstvo ULUS-a primljena je 2008. godine. Živi i radi u Beogradu.


Samostalne izložbe:  

(2008) La tristezza durera, Galerija Fakulteta likovnih umetnosti, Beograd

(2008) Slojevi memorije, Galerija Doma Omladine, Beograd 

(2008) Fragile in an empty castle, Balmoral, Bad Ems, Nemačka.

Nagrade:

(15. decembar 2008) Nagrada za crtež iz Fonda slikara Vlade Veličkovića

(septembar 2008)  Art stipendium Kunstlerhaus Schloss Balmoral, Bad Ems, Nemačka

(2006/2007)  Velika nagrada "Rista i Beta Vukanović, slikari"; Specijalna nagrada knjižare-komisiona  Talent , FLU, Beograd

(2006/2007)  nagrada XIV Bijenala studentskog crteža Srbije, Dom kulture Studentski grad

(2006/2007)  I nagrada XIII beogradske mini-art scene, Galerija Singidunum, Beograd

(2004/2005)  nagrada za slikarstvo "Ljubica Sokić, slikar i profesor ALU", FLU, Beograd


 


Datum objavljivanja: 18.09.2009.