Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Zapisi o bojama Slavoljuba Mirkovića

U utorak, 21. juna u 19 sati u Galeriji Feniks, Tadeuša Košćuškog, 28, Beograd, otvara se samostalna izložba slika autora Slavoljuba Mirkovića, pod nazivom, "Zapisi o bojama". Izložba traje do 2. jula, 2011. godine.

 


Slavoljub Mirković je rođen 16.03.1958. godine u Šapcu. Završio je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i postdiplomske studije 1985. godine. u klasi profesora Radenka Miševića. Godine 1982. boravio je na Likovnoj akademiji u Budimpešti kao gost student. Član je ULUS-a (Udruženja likovnih umetika Srbije) od 1983. godine.



Do sada je svoje radove predstavio na trinaest samostalnih izložbi (1976. Šabac, Galerija doma JNA; 1983. Beograd,  Galerija Kolarčevog narodnog univerziteta; 1983. Beograd, Galerija Studentski grad; 1985. Beograd,  Galerija FLU  magistarska izložba; 1985. Beč, Galerie Afro-asiatisches Institut; 1987. Beč, Galerie «Carpe Diem»; 1987. Šabac, Galerija Doma omladine; 1991. Beč, Sala Srpske pravoslavne crkve; 1997. Beč, Bank «Die Erste»; 1998. Beč, Galerie «Neusser»; 1999. Beč, Wiener Integrationsfond; 1999. Salzburg,  Rathaus; 2003. Beč, Wiener Integrationsfond) i na brojnim grupnim izložbama Jugoslaviji i Austriji (Rijeka  (Bijenale mladih), Šabac, Zemun, Beograd, Novi Sad, Skoplje, Niš...) Godine 2006. je učestvovao na međunarodnoj izložbi United Buddy Bears u Beču kao predstavnik Srbije. Izložba je i dalje u toku u mnogim svetskim metropolama. Njegova dela se nalaze u Narodnom muzeju u Šapcu, Zavičajnom muzeju u Jagodini u Bezirksmuseum-u Wieden u Beču. Od 1991. godine živi i radi u Beču.



 

"Slavoljub Mirković, slikar iz Beča pripada jednoj od najtalentovanijih generaciji slikara otškolovanih na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, tokom osamdesetih godina prošlog veka. U klasi profesora Radenka Miševića i docenta Čedomira Vasića formirala se grupa mladih stvaralaca koja je rasla i formirala se u duhu postmoderne. U toj atmosferi odnegovane su zanimljive stvaralačke ličnosti koje su progovorile personalnim jezicima ekspresonističke slikarske sintakse i obojile našu tadašnju likovnu scenu. Među njima Slavoljub Mirković je zauzeo posebno mesto, tihog, nenametljivog i senzibilnog umetnika koji je stvorio lični program rada, na planu figuralne slike. Jednostavna forma, utišani kolorit i ispitivanje događaja u tkivu samog prizora u potrazi za autentičnim, plastičkim događajem, su odlike njegovih radova tih ranih, stvaralačkih godina. Sada nas uverava svojim najnovijim ciklusom slika da je i posle više od dve decenije odsustva iz naše sredine, ostao posvećen istraživanju u okvirima klasičnog slikarskog medija kao i mogućnostima čiste pikturalnosti u prelaženju iz dvodimenzionalnog u sugestiju objektnog. Mirkovićevo slikarstvo pokazuje naznake diskretne monumentalnost jer i pored malih formata, intenzivnim koloritom, ubedljivom strukturom slike, snažnim potezom i zgušnjavanjem pigmenta ostvaruje vizuelnu raskoš."



Bojana Burić istoričar umetnosti Umetnički direktor Fakulteta likovnih umetnosti Beograd


 


Portfolio Galerija Feniks


 


 


Datum objavljivanja: 19.06.2011.