Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Zajedno sa teorijom Tijane Stašević

U četvrtak, 29. septembra u 19 časova u galeriji Qucera, otvara se samostalna izložba slika autorke Tijane Stašević, pod nazivom, " Zajedno sa teorijom". Izložba traje do 14. novembra.


 


Tijana Stašević rođena je u Beogradu 1982. godine. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu  u klasi prof. Jovana Rakidžića.



Kolektivne izložbe :



-2009. Grocka, završna izložba likovne kolonije „Grocka 2009“-slike



-2008. Trebinje, izložba učesnika kolonije „Lastva“-slike



-2007. Trebinje, izložba učesnika kolonije „Lastva“-slike



-2007. Žabljak, izložba učesnika likovne kolonije „Slikarski susreti Durmitor 2007“



-2007. Novi Sad, Galerija Matice srpske, Diplomska izložba studenata završne godine A.U. Novi Sad-slike

 



Iz predgovora kataloga: (tekst napisao Milenko Stašević)



"Slike koje izlaže Tijana Stašević u osnovi likovnog iskaza imaju anarhičan duh avangarde ne u želji da je negira, već naprotiv: ona proširuje njene premise upuštajući se u eksperiment po kojem bi posmoderne tedencije u fragmentarnoj strukturaciji: posebno podloga, zatim grupisane strukture svake pojedinačne slike na jednoj podlozi i pored toga, različite jake boje kojima se pojedinačne slike/strukture distanciraju jedna od druge...



... Pred nama su platna koja nas zaustavljaju i opsedaju totalizujućom podlogom i nezavisnošću obojenih površina koje smelo upućuju na Miroa, Kaldera, Kleea, Dibifoa, Maljevića, Poloka i Hartunga ne zbog toga da bi prihvatila tradiciju posmodernizma nego da bi modernističku avangardu učinila nadolazećom modernošću novog manira posmodernog slikarstva. Sklona ka promišljanju je odvajanje od uobičajnog u onom pravcu kojem je okrenuta  suština likovnog iskaza. Ovde istraživanje koncepta podrazumeva avangardno, moderno i postmoderno: avangardno odbacuje stalnu lokaciju i postaje entitet nad svim nivoima likovne kreacije-kao merilo napredovanja u dozvoljivim granicama koje prate napredovanje ideje..."


 



Datum objavljivanja: 22.10.2009.