Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Zahari Formvolt:Tri berze

Muzej savremene umetnosti poziva vas na vođenje kroz izložbu Zahari Formvolta "Tri berze" u subotu, 21. marta u 13 časova u Salonu MSU (Pariska 14). Vođenje kroz izložbu održaće kustos Zoran Erić.

 





Izložba američkog umetnika, koji živi u Holandiji, rezultat je saradnje Muzeja savremene umetnosti u Beogradu sa Stedelijk muzejom, odnosno Stedelijk biroom iz Amsterdama (SMBA). Izložba se sastoji od tri video-instalacije u kojima se Zahari Formvolt fokusira na arhitekturu nove berze roba i akcija u Šenženu u Kini, kao i na arhitekturu amsterdamske berze u Holandiji. Arhitektura berze služi kao polazna tačka za detaljno istraživanje granica fotografije u reprezentovanju kapitala, kao i međusobnih odnosa između finansijskog kapitalizma i proizvodnje slika. Formvoltov rad postao je posebno aktuelan usled globalne kreditne krize 2007/8. godine i kombinovanog uticaja finansija i mehanike finansijskog kapitalizma na ekonomiju i društveni život. Više o izložbi pronađite na sajtu Muzeja savremene umetnosti http://www.msub.org.rs/zahari-formvolt-tri-berze



Zahari Formvolt (Zachary Formwalt) je rođen 1979. u Džordžiji, SAD. Studirao je na Institutu umetnosti u Čikagu i na severozapadnom univerzitetu u Evanstonu (u državi Ilinois). Tokom 2008. i 2009. boravio je  u Kraljevskoj akademiji likovnih umetnosti u Amsterdamu u okviru rezidencijalnog programa. Imao je brojne samostalne i grupne izložbe širom Evrope. Njegovi radovi nalaze se u kolekcijama nekoliko institucija, kao što je holandski Muzej fotografije i amsterdamski Stedelijk muzej.



Kustosi izložbe su Jele Bauhaus (Jelle Bouwhuis, SMBA) i Zoran Erić (MSU). Izložba je otvorena do 22. marta u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Pariskoj 14, svakim danom od 12 do 20 časova, osim utorkom.


 



Datum objavljivanja: 18.03.2015.