Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Zagrebačka serigrafija

U ponedeljak, 14. septembra u 19 časova u Galeriji Grafički kolektiv, otvara se izložba grafika petorice hrvatskih umetnika, protagonista umetničkog fenomena šezdesetih godina 20. veka poznatog kao pojam zagrebačka serigrafija.

 


Autor izložbe Ješa Denegri izdvojio je markantne pojave - I.Picelja, A.Srneca, J.Knifera, E.Fellera i J. Dobrovića -  čiji rad se sagledava u kontekstu ovog fenomena. Njihova poetska osobenost bliska je apstraktnoj umetnosti geometrijskih oblika, minimalizmu i primarnim strukturama.




Grupa EXAT-51 izlagala je u Grafičkom kolektivu još 1953. godine; zalagala se za legitimnost apstrakne umetnosti u ranom postsocrealističkom periodu, a  njeni članovi bili su i Picelj i Srnec. Knifer je bio pripadnik predkonceptualističke grupe Gorgona, Feller je kao protagonista radikalnog enformela bio blizak ovoj grupi i najzad Picelj, Srnec, Knifer i Dobrović bili su redovni učesnici izložbi internacionalnog neokonstruktivističkog pokreta Nove tendencije koje su između 1961-1973. u pet navrata održane u Galeriji suvremene umjetnosti u Zagrebu.




Serigrafija kao nova grafička tehnika dovela je u 20. veku do niza problemskih inovacija i omogućila je sprovođenje pojačane, olakšane i ubrzane komunikacije i socijalizacije umetničkih poruka i rezultata. Zagrebačka serigrafija zalagala se za ravnotežu između faktora proizvodnje i potrošnje, za razliku od pop-arta kao tipičnog umetničkog trenda medijskog i potrošačkog društva.




Sa ovom neoavangardističkom umetničkom pojavom beogradska publika je imala prilike da se upozna još 1968. na izložbi Dobrović-Feller-Galić-Kuduz-Picelj-Srnec-Šutej, a potom na retrospektivnim izložbama Jugoslovenska grafika 1950-1980. u Muzeju savremene umetnosti 1985. i Jedan vek grafike sa delima iz zbirke Muzeja, u Galeriji Srpske Akademije nauka i umetnosti 2003. godine. Fenomen zagrebačke serigrafije odnedavno je doživeo punu obnovu zahvaljujući Brani Horvatu koji je izveo većinu grafičkih listova njegovih protagonista, a u novije vreme Horvatovu aktivnost izdavača nastavio je Ranko Horetzky, koji je i ustupio radove za ovu izložbu.


 


Datum objavljivanja: 10.09.2009.