Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Zagorka Stojanović: Mandorla jedne ikone

U sredu, 4. juna u 19 časova u Modernoj galeriji CZK Lazarevac otvara se izložba tapiserija " "Mandorla jedne ikone", Zagorke Stojanović.


 


"Mandorla jedne ikone" je objedinjujući naziv za seriju do 28 tapiserija malih formata, koje su rezultat petogodišnjeg rada Zagorke Stojanović. Idejno kreativni proces započet je inspirativnim impulsom nakon susreta autorke sa ikonom Bogorodice Ahtirske iz Miljkovog manastira, a nastavljen dugogodišnjim radom - tkanjem na razboju.





Zagorka Stojanović je samostalna umetnica, u slikarskom svetu poznata više od pet decenija, kao tapiserist, kostimograf, scenograf, ilustrator i modni kreator. Diplomirala je 1964. godine u Beogradu na Akademiji primenjenih umetnosti, Odsek za tekstil, u klasi profesora Dragutina Mitrinovića. Član je ULUPUDS-a i Udruženja filmskih radnika. Do sada je izlagala ne preko šezdeset kolektivnih i preko trideset samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Jedno vreme se usavršavala na studijskim putovanjima u Italiji i Poljskoj, gde je učestvovala na mnogobrojnim izložbama koje su predstavljale Jugoslaviju i Srbiju u svetu. Od 1982. do 1991. godine Zagorka je živela i stvarala u Zagrebu, gde je na poziv Fadila Hadžića radila u kabareu "Jazavac", kao kostimograf. Radila je kao kostimograf u mnogim pozorištima u Jugoslaviji, Rumuniji i Francuskoj, i kostimom, a često i rešavanjem kompletne scenografije u tekstilu, do sada opremila više od sto pozorišnih predstava. Kao kostimograf radila je i za mnogobrojne filmove, televizijske serije, šou programe, televizijske prenose zajedničkih proslava i drugo.


 



Datum objavljivanja: 02.06.2014.