Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Za spas kišnih šuma Amazonije

U ponedeljak, 17. maja u 18.30 časova u Galeriji ULUV, Bulevar Mihajla Pupina 9, Novi Sad, otvara se samostalna izložba autora, Živojina Miškova, pod nazivom, "Za spas kišnih šuma Amazonije".

 




Putujući više godina uz i niz Amazon, od 1979 do 1993. godine, crtao sam i beležio  moj doživljaj kišnih šuma. Šuma koja život znači, daje najviše kiseonika koji udišemo i održavamo život na planeti Zemlji.


Pitam se dokle ćemo opstati, a godišnje se nemilosrdno ruše šume za izgradnju puteva i za za poljoprivredu,  putem paljenja velikih površina.  Amazonskii  institut za istraživanje životne okoline tvrdi da za sledećih dvadesetak godina – ako se seča i uništavanje nastavi -  moglo da bude uništeno oko 200.000 kvadratnih milja, odnosno da se šume Amazonije smanje za 20 procenata.


Ova izložba crteža u boji je moja molba da se spasu kišne šume Amazona zbog budućnosti generacija koje dolaze posle nas. Ako se čovek opameti i razmisli šta čini i šta čeka buduća pokoljenja, neka se odrekne pljačke  i uništavanja šuma Amazonije radi sopstvenog opstanka. Moji crteži su poruka  da dobro pogledamo oko sebe i da se pomirimo sa prirodom, vratimo se životu, budućnosti i preživimo.




Ako moja izložba pomogne,  AKO....


              .....AKO posečeš jedno drvo,

                                  samo jedno,

                   biće dovoljno za tvoj kovčeg

                                  i suseda tvog


                   AKO posečeš sve šume,

                            jedine koje nas održavaju u životu,

                            biće dovoljno kovčega za sve ljude i

                                    neljude.   ....


 


Živojin Miškov je rođen 1925. godine u Kovilju. Učesnik NOB-a od 1941-1945. Diplomirao u Beogradu, na Akademiji primenjenih umetnosti, u klasi Vase Pomorišca i Vinka Grdana – odsek slikarstva. Od januara 1965. godine radi u ateljeu na Petrovaradinskoj tvrdjavi u statusu slobodnog umetnika. Član SULUV-a i Likovnog kruga, udruženja umetnika sa Petrovaradinske Tvrdjave. Prvu samostalnu izložbu imao u Beogradu 1953. godine, a izlagao u Jugoslaviji, Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji, Kambodži, Cejlonu, Peruu, Ekvadoru  učestvovao na preko tri stotine kolektivnih izložbi po raznim delovima sveta. Učesnik brojnih likovnih kolonija u Vojvodini, bivšoj Jugoslaviji i Evropi. Osmislio projekat "Arkanj – Kraj sveta" i oslikao staru vojvođansku kuću od naboja/čardu na Arkanju.   Redovno učestvuje na kolektivnim izložbama Likovnog kruga sa Petrovaradinske Tvrdjave i SULUV-a. Putovao po svetu, idući tragom Magelana i Čarlsa Darvina.  Boravio više godina i slikao u Parizu, Holandiji, Kambodži, Cejlonu, Brazilu. Dobio  Srebrnu medalju za crtež Pix de France 1981. godine, Oktobarsku Povelju Grada Novog Sada 1989.g. Nagradu Likovne kolonije u Sremskim Karlovcima 1996. godine, Nagradu Kulturnog centra u Sr. Karlovcima "Karlovačko kandilo" 2006.g. Slike mu se nalaze po mnogim galerijama u zemlji i svetu kao i privatnim.


 


Datum objavljivanja: 17.05.2010.