Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Yilpinji: ljubav, magija i obredi

Izložba, "Yilpinji: ljubav, magija i obredi". Izložba o ljubavi i ljubavnim prestupima u vizuelnoj umetnosti australijskih Aboridžina, 6 – 20. mart 2014., Muzej primenjene umetnosti. Svečano otvaranje: Četvrtak, 6. mart u 18 časova.


 


Izložba „Yilpinji: ljubav, magija, obredi“ predstavlja manje poznati deo aboridžinske vizuelne umetnosti koja se odnosi na yilpinji, ljubavnu magiju koju praktikuju aboridžinske zajednice Warlpiri i Kukatja na području Središnje i Zapadne pustinje u Australiji.



Aboridžini imaju snažnu tradiciju ljubavnih čarolija i obreda koji uključuju pevanje tajnih ljubavnih pesama i druge oblike umetničkog izražavanja. „...Muškarac peva yilpinji ljubavne pesme kako bi privukao ženu. Istovremeno i žena peva kako bi očarala svog ljubavnika moćnim yilpinji ljubavnim pesmama.“ Reč je o aboridžinskom ljubavnom pesništvu, pesmama i pripovetkama kao i praksama u vizuelnoj umetnosti koje se odnose na telesnu ljubav.



Ponekad Yilpinji obredi uključuju oslikavanje tela posebnim slikama ili pravljenje talismana, tj. posebnih „ljubavnih predmeta“. Te obrede muškarci i žene uvek izvode odvojeno kako bi privukli predmet svoje preljubničke ili zabranjene seksualne požude. Štaviše, brojne priče iz Sanjanja i srodni obredi koje poštuju Kukutja i Warlpiri narodi sadrže stroge zabrane i ozbiljne posledice nezakonite ili zabranjene ljubavi – one ljubavi koja krši strogo propisana pravila nomenklature krvnog srodstva u okviru zajednice.



Sanjanje treba shvatiti kao aboridžinsku veru. Ono je potka taradicionalno usmerene aboridžinske umetnosti. Sva sanjanja i i propratne priče o sanjanju odnose se na određeni deo zemlje koja je u vlasništvu određene zajednice, odnosno vezane su za određenu lokaciju. Sanjanje takođe, određuje tematiku koju aboridžinski umetnik sme da slika u skladu sa Zakonom. Sanjanje se može opevati, iskazati u obliku dugačkih usmenih priča, plesati ili slikati.



Kao što je slučaj sa svim apstraktnim pojavama, kulturno uslovljeno iražavanje ljubavi treba tumačiti u širem dinamičnom društveno-kulturnom kontekstu u koji je ukorenjeno. Stoga i priče i dela vizuelne umetnosti koji se odnose na Yilpinji čine sastavni deo sveobuhvatnog aboridžinskog koncepta Sanjanja.


 



Datum objavljivanja: 03.03.2014.