Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Wonderful Photographic Site

Svečano otvaranje izložbe biće u subotu, 4. januara 2014. u Beogradu, u Galeriji Narodne banke Srbije, u 19:30 sati. Izložba će trajati do 11. januara, a održava se u okviru velikog međunarodnog projekta koji je u toku - Life Balance.


 


Udruženje Art Balance iz Beograda najavljuje održavanje samostalne izložbe fotografija “Wonderful Photographic Site”, američkog fotografa Brendana Bannon-a, koja se realizuje uz podršku Američke ambasade u Beogradu.  Svečano otvaranje izložbe biće u subotu, 4. januara 2014. u Beogradu, u Galeriji Narodne banke Srbije, u 19:30 sati. Izložba će trajati do 11. januara, a održava se u okviru velikog međunarodnog projekta koji je u toku - Life Balance.  Brendan Bannon će biti gost u Beogradu desetak dana i srpskoj publici će se predstaviti ne samo u okviru izložbe, već i predavanjem otvorenog tipa – 9. januara biće organizovan razgovor sa njim, kroz koji će publika moći da se upozna sa njegovim iskustvima iz bogate prakse fotožurnaliste.



Evo šta Brendan kaže o svojim fotografijama u okviru izložbe “Wonderful Photographic Site”: „Ovo su lične fotografije otrgnute s ruba fotožurnalističkih zadataka tokom poslednjih nekoliko godina u Keniji, Južnom Sudanu, Demokratskoj Republici Kongo, Ugandi i Somaliji. Svako od tih mesta predstavlja složenu i brzo promenljivu stvarnost. Fotografije nam često pokazuju nešto sasvim drugo”.



Fotografisao je u Keniji, Južnom Sudanu, Somaliji, Sijera Leone-u, Nigeriji, Tanzaniji, Ugandi, Kongu…Zadaci su ga vodili u izbegličke kampove širom kontinenta, iza scena konflikta, na prvu liniju ekološke katastrofe i u jednostavne domove običnih ljudi. Njegova izložba “Wonderful Photographic Site” je lirska serija fotografija, nastala tokom zadataka na ovim mestima u poslednjih nekoliko godina. One su izbor uočenih trenutaka koji nude posmatraču složeniji i iznijansiraniji pogled na život u Africi, nego što to na tipičan način rade velike medijske kuće.



Brendan Bannon intenzivno radi u Africi od 2005. godine, kada je počeo da predaje fotografiju i pisanje tinejdžerima koji su ostali bez roditelja zbog AIDS-a. Radi fotografije  za razne klijente, uglavnom novine, Agencije Ujedinjenih Nacija i Nevladine organizacije (NGO). Interesovanje za fotografiju stekao je zahvaljujući svojoj majci, amaterskom fotografu sa mračnom komorom u kupatilu i svom ocu koji je aktivno učestvovao u razvoju njegovog interesovanja. Na formiranje određenog pristupa fotografiji dosta je uticalo njegovo lično iskustvo – bio je veoma mlad kada je preuzeo brigu o svojoj majci koja je obolela od multiple skleroze. Evo šta on kaže o tome: "Ja ne bežim od teških priča. Iskustvo koje sam stekao zbog brige o svojoj majci, pokazalo mi je jasno da iza svakog trenutka percipirane patnje postoji suštinska pobeda nad okolnostima. Gledam na živote ljudi kao na bezbroj smislenih odnosa, borbi protiv teškoća i postizanja malih pobeda."  Radove je objavljivao u listovima: New York Times, Christian Science Monitor, The Daily Telegraph, Independent, Guardian, Monocle Magazine, KWANI, MacLean i drugim. Njegovi projekti su izlagani  u umetničkim galerijama u inostranstvu i u Sedištu UN-a u New York-u i Ženevi. Trenutno radi na projektu koji se zove “Daily Dispatches” u saradnji sa piscem Mike Pflanz-om, koji istražuje brzi rast afričkih gradova.


 


 



Datum objavljivanja: 30.12.2013.