Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Why Go Anywhere Else?

Grupna izložba Why Go Anywhere Else? predstavlja profesore kao i gostujuće umetnike slikarskog odseka Savana koledža umetnosti i dizajna, SAD. Otvaranje izložbe je u četvrtak, 21. oktobra u 19 časova u MSUV, galerija Meandar.

 


Izložba predstavlja radove umetnika: Metjua Blekvela, Deniz Karson, Adama Cvijanovića, Krega Drenena, Gregorija Eltringema, Suzane Džekson, Stivena Knudsena, Blaža Kovačevića, Natalije Mijatović, Lore Moskere, Morgana Santandera, Toda Šredera i Rodžera Marka Voltona. .


Why Go Anywhere Else? ističe najnovije radove svakog umetnika ponaosob, ali istovremeno prepoznaje kolektiv umetnika koji su ostavili snažan uticaj na studente, kao i međusobno, jer često upotpunjuju zajedničku profesionalnu motivaciju. Uprkos različitostima u konceptu, medijumu, tehnici i stilu, svaki umetnik izložbe Why Go Anywhere Else?  neguje slikarstvo kao oblik izražavanja, kao oruđe u analizi kulture koja nas okružuje, a umetnost kao forum za razmenu ideja.


U vreme kada slikarstvo 21. veka prolazi kroz period neizvesnog rasta i stilskog razvoja, Roberta Smit nas podseća da je “likovna komunikacija – znakovi, simboli, slike i boje na ravnoj površini – jedan od najstarijih i najbogatijih ljudskih izuma, kao pismo i muzika“. Umetnici koji rade u mnoštvu konceptualnih i reprezentativnih pristupa – ujedinjuju se iz veoma jednostavnog, a izvanrednog razloga da prepoznaju uporedive interese i podudarne koncepte, istovremeno obogaćujući jedni druge kroz jedinstvene oblike likovnog izrazavanja. Duboko poštujuci duh saradnje i slikarstvo kao disciplinu, izložba Why Go Anywhere Else? istrazuje individualno viđenje, kao i viđenje sinteze utkane u zajedništvo različitih profesionalnih umetnika, ističući važnost saradnje u savremenoj umetničkoj praksi. Ova izložba naglašava značaj saradnje u svakom obliku i kontinuirani značaj njihove “zajedničke koegzistencije za dobrobit likovnog doživljaja”.


 


 


Datum objavljivanja: 19.10.2010.