Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

When I’m 64

U Galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda 4.10.2011. u 19h otvara se izložba pod nazivom When I’m 64, Ljupča Samardžiskog, jednog od naših najautentičnijih savremenih multimedijalnih umetnika.


 


Izložba obuhvata oko 50 ulja na platnu i oko 20 ulja na papiru, nastalih u proteklih 15 godina na Malti gde umetnik živi i radi. Sve dosadašnje izložbe Samardžiskog imale su muzičke nazive - „My Way“ (Sinatra), „Ode the Joy“ (Bethoven), „Yesterday“ (Rey Charles)... - a ovu je umetnik nazvao “When I’m 64” (Bitlsi).


Ljupčo Samardžiski je rođen 4. oktobra 1947. godine u Skoplju, diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Kao solista na kontrabasu nastupao u gotovo svim zemljama Evrope, u Brazilu, Meksiku, Kanadi, SAD (Karnegi hol u Njujorku)... Kao slikar, samostalno izlagao u Francuskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj, Malti... Njegove slike nalaze se u nacionalnim i privatnim kolekcijama u Evropi, Severnoj i Južnoj Americi.


Izložbu će otvoriti ambasador Makedonije u Beogradu, pozorišni i filmski reditelj i dramski pisac Ljubiša Georgievski, a o radovima Samardžiskog govoriće istoričar umetnosti Nikola Kusovac. Postavka će biti otvorena do 12. oktobra.


 



Datum objavljivanja: 03.10.2011.