Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Was ist Kunst

Tejt muzej u Londonu otkupio je od beogradskog umetnika Dragoljuba Raše Todosijevića njegov čuveni rad “Was ist Kunst, Marinela Koželj” iz 1978. godine.


 


Direktor Tejta ser Nikolas Serota izrazio je zadovoljstvo što je Bord poverenika tog britanskog muzeja odobrio akviziciju rada “Was ist Kunst, Marinela Koželj”.


“Izuzetno smo zadovoljni što ćemo započeti vašu prezentaciju ovim radom i radujemo se što ćemo ga uključiti u buduće izložbe u Tejt prostorima”, naveo je Serota u dopisu Todosijeviću.


Reč je o video-performansu iz Todosijevićevog projekta “Was ist Kunst?” koji je realizovao u nekoliko verzija u drugoj polovini 70-ih (1975-1981), počev od rada “Was ist Kunst, Patrizia Hennings?” U toj seriji performansa, u kojima su učesnice bile isključivo žene, Todosijević je zapovednim, isledničkim tonom do iznemoglosti ponavljao pitanje: “Šta je umetnost?” na nemačkom jeziku, ostajući bez odgovora.


Rad “Was ist Kunst, Marinela Koželj?” realizovan je u Studentskom kulturnom centru u Beogradu, uz učešće Marinele Koželj, umetnikove životne saputnice, koja nemo reaguje na iznervirano, često povišenim tonom postavljano pitanje koje prate agresivne manipulacije Todosijevića po njenoj kosi i licu.


 



Datum objavljivanja: 20.01.2014.