Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Vuk Vučković: Onakvi kavi stvarno jesmo

U subotu, 1. februara u 21.15 h u Galeriji Zečević, Cara Uroša 11., otvara se samostalna izložba radova Vuka Vučkovića, "Vreme je da se upoznamo (Onakvi kavi stvarno jesmo).


 


Radovi Vuka Vučkovića prikazani na izložbi Vreme je da se upoznamo (onakvi kakvi stvarno jesmo), impliciraju potrebu za razmatranjem graničnih društevno nevidljivih, a samim tim i tolerisanih ekstrema ponašanja. U većini kultura od mučenja i patnje čine spektakl. Sadizam je češće prisutan kod frustriranih ljudi i klasa usled nezadovoljstva životom. Postoje sadistički pojedinci i sadističke kulture… negovanjem materijalne sigurnosti i bliskosti medju ljudima kao i kulture slobodnog vremena, jedno je od mogućnosti za suzbijanjem, smanjenjem i kontrolom agresije*.



Serijom maski  izvedenih u tehnici erbraša na platnu i papiru, umetnik fotorealistički i tehnički perfektno realizuje motive SM ikonografije. Maska za neposlušne, Kavez za glavu, InvisibleMan, Betman, Koza… indukuju obrasce ponašanja koji uslovljavaju voljna stanja neprijatnosti, bola, poniženja, hipoksifilije ili mazohistički submisivne i potisnute nagone ka uzbuđenju i prijatnosti pre, tokom ili nakon aktivnosti koje uzrokuju telesno zarobljavanje, perceptivno uskraćivanje, fizičko i moralno narušavanje. Otkrivanjem teme koja zadire u sive zone moralnog postojanja društva kroz najintimnije seksualne i moralne frustracije, Vučković gotovo ironično predočava složenost, ali i apsurdnost, kompleksnog stanja čoveka kom su na raspolaganju infromacije i mogućnosti ali on i dalje ostaje zatvoren i zarobljen u ideji prevaziđenih društveno prihvatljivih normi koje nisu u stanju da odogovore na potrebe i razvoj savremenog kulturno-socijalnog identiteta.

 K. Samardžija



Vuk Vučković je rođen 1986. godine u Pančevu. Diplomirao je slikarstvo na FLU u Beogradu 2010. godine. Doktorant je na doktorstim umetničjim studijama slikarstva na istom fakultetu. Svoj rad je javno prezentovao više od sto puta, izlagao je na četrnaest samostalnih, sedamdset kolektivnih izložbi, organizovao i učestvovao na tridesetak ostalih umetničkih događaja. Dobitnik je više nagrada i priznanja za svoje stvaralaštvo, među kojima ističemo: Nagrada Erste banke za umetnost (2012), Pet najboljih izložbi u 2011. godini po izboru kritičara Novosti (2012),  Prva nagrada za crtež iz fonda Vladimira Veličkovića (2011), Posebno priznanje na izložbi Južnoevropskih Akademija „Transform” (2011), nagrada Art Kinike „Perspektivni” (2010). Radovi mu se nalaze u desetak kolekcija, zbirki, javnih prostora. Pored slikarstva bavi se gotovo svim vizuelnim umetnostima. Kao samostalni umetnik živi i radi u Pančevu.


 



Datum objavljivanja: 30.01.2014.