Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Vujičić kolekcija: Umetnost u Srbiji 1950-1970

U Prodajnoj galeriji Beograd, 30. septembra 2010. u 19 časova, otvara se izložba dela iz Vujičić kolekcije, pod nazivom "Umetnost u Srbiji 1950-1970." Izložba će biti otvorena do 18. oktobra.

 


Na izložbi će biti predstavljena dela srpske umetnosti nastala u razdoblju 1950-1970. godine. Izložena će biti dela predstavnika Zadarske i Decembarske grupe, ali i Petra Lubarde, kojem se pripisuje prekretnička uloga u dostizanju modernističkih pozicija u posleratnoj srpskoj umetnosti, zatim slike predstavnika Enformela i Mediale, kao i dela koja se ubrajaju u tzv. Novu figuraciju. Osim toga, biće prikazani i radovi umetnika  koji su u ovom periodu razvijali osoben likovni jezik, poput Ivana Tabakovića, Bogoljuba Jovanovića i drugih.


Svi izloženi radovi predstavljaju deo Vujičić kolekcije, koja ovom izložbom nastavlja niz izložbenih aktivnosti održanih u tekućoj godini, koje za cilj imaju promociju srpskog umetničkog stvaralaštva dvadesetog veka, odnosno onog perioda srpske umetnosti koji čini jezgro ove kolekcije.


Izložbu prati katalog sa tekstom Zdravka Vučinića, istoričara umetnosti i autora ove izložbe.


 


Portfolio Prodajna galerija Beograd


Datum objavljivanja: 24.09.2010.