Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Vujičić kolekcija

U četvrtak, 12. novembra, 2009. godine u 19 časova u Domu omladine Beograda, održaće se promocija knjige, "Figure u pokretu - savremena zapadna estetika, filozofija i teorija umetnosti". grupe autora. Urednici: Miško Šuvaković i Aleš Erjavec Izdavač: VUJIČIĆ KOLEKCIJA

 


Na promociji će govoriti: dr Nevena Daković (autorka), dr Miško Šuvaković (urednik i autor), Nenad Daković, filozof.


 


Knjiga "Figure u pokretu - savremena zapadna estetika, filozofija i teorija  umetnosti" je zbirka rasprava i eseja o zapadnim filozofima, estetičarima i teoretičarima umetnosti dvadesetog i ranog dvadeset prvog veka. Ova izuzetno obimna knjiga je koncipirana kao detaljan, problemski i kritički razrađen prikaz delovanja preko četrdeset pojedinačnih autora (Frojda, Hajdegera, Vitgenštajna, Lukača, Adorna, Sartra, Barta, Deride, Fukoa, Saida, Igltona, Badijua, Masumija...) a time, istovremeno, i kao pregled najvažnijih pojava i događaja u hibridnim poljima estetike, filozofije i teorije umetnosti, kulture, društva i politike.


Urednici knjige, Aleš Erjavec i Miško Šuvaković, su razvili koncepciju zbirke sa namerom da ona bude uvodni i polazni udžbenik u studije o estetici, filozofiji i teoriji umetnosti za studente koji studiraju master i doktorske studije estetike, filozofije umetnosti, teorije umetnosti, teorije medija i teorije kulture. U realizaciji tekstova uzeli su učešće pre svega nastavnici, nekadašnji i sadašnji studenti sa Interdisciplinarnih studija Univerziteta umetnosti i Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, kulturalnih studija i postdiplomskog programa Fakulteta za humanističke studije Primorskog univerziteta u Kopru kao i drugi istaknuti inostrani teoretičari umetnosti i kulture.


 


 


 


Datum objavljivanja: 11.11.2009.