Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Vrata ka internacionalnoj umetničkoj karijeri

U okviru Mikser festivala, sinoć je obeležen jubilej 10 godina postojanja Henkel Art.Award. konkursa, na kome se svake godine takmiče umetnici iz 31 zemlje regiona centralne i istočne Evrope i centralne Azije.


 


Aleksandar Peković, zamenik gradskog sekretara za kulturu, pozdravio je ideju tog konkursa i izrazio zadovoljstvo vrednostima koje promoviše.



Povodom proslave desetogodišnjice Henkel Art.Award-a  organizovana je izložba na kojoj je predstavljena retrospektiva radova finalista iz naše zemlje, koju će posetioci Mikser festivala moći da vide do nedelje, 29. maja. Tokom proslave prisutnima se sinoć obratio generalni direktor kompanije Henkel Srbija, Georg Grassl (Georg Grasl): „Umetnost je jedna od ključnih karika u promociji međusobnog razumevanja, pa je organizacija ovakvog regionalnog konkursa u skladu sa Henkelovim korporativnim vrednostima“.



Zoran Erić, kustos Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i dugogodišnji član domaćeg žirija Henkel Art.Award. konkursa, iskazao je zadovoljstvo zapaženim uspesima koje su umetnici iz Srbije do sada ostvarili na konkursu, od kojih je svakako najveći osvajanje prvog mesta Petra Mirkovića 2005. godine. O iskustvu koje mu je donelo osvajanje prvog mesta pre šest godina govorio je sam pobednik, koji je, osim novčanom podrškom, nagrađen i individualnom prezentacijom svog rada u MUMOK-u u Beču, kao i izložbom ovde, u Srbiji. „Svakako da pozivam sve domaće umetnike da se prijave na Henkel Art.Award, za mene je to bilo neverovatno iskustvo“, rekao je Petar Mirković.



Ove godine, konkurs je otvoren do 10. juna, a zainteresovani umetnici više mogu saznati na stranici www.henkel.rs.



Datum objavljivanja: 28.05.2011.