Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Volartis 2010

Od 20 - 30 avgusta 2010. u Volavlju kraj Ljubljane održan je I Međunarodni simpozijum skulpture u bronzi, koji je okupio umetnike sa prostora ex-Yu.

 


Od 20 - 30 avgusta 2010. u Volavlju kraj Ljubljane održan je I Međunarodni simpozijum skulpture u bronzi. Okupio je umetnike sa prostora ex-Yu: Tamara i Marko Vukša iz Srbije, Mirsad Begić iz Slovenije, Nikola Smilkov iz Makedonije, Stjepo Gavrić iz Bosne i Hercegovine, Hrvoje Dumančić iz Hrvatske i Ljubodrag Mrdović iz Crne Gore. 


Organizator simpozijuma je livnica Livartis, jedna od dve najveće livnice u Sloveniji. Umetnici su tokom deset dana boravka u ovoj livnici stvarali umetničke radove, a takođe imali priliku da vide proces livenja bronze, nove tehnologije pravljenja kalupa, obrade i patiniranje skulptura. Izložba radova nastalih na simpozijumu se planira za sledeću godinu u Volavlju i Ljubljani. Tokom trajanja simpozijuma, u livnici Livartis, renomirani vajar iz Slovenije Mirsad Begić, takođe učesnik simpozijuma, privodio je kraju svoju skulpturu velikog gradonačelnika Ljubljane Ivana Hribara. Učesnici simpozijuma imali su priliku da prate postupak nastajanja ove monumentalne skulpture, koja je 30.avgusta imala svečano otvaranje u centru Ljubljane.




Tokom trajanja simpozijuma, učesnike su posetili gradonacelnik Ljubljane Zoran Janković, kao i predstavnici lokalne uprave i brojni zainteresovani gosti.


 


 


Datum objavljivanja: 05.09.2010.