Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Vlasta Mikić Volkano

U utorak, 28. februara, u 12h u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda (Trg republike 5) održaće se predstavljanje knjige: Vlasta Mikić Volkano, izdanje: Fondacija Vujičić kolekcija, Beograd, 2011. Učestvuju: Lidija Merenik, Jerko Denegri, Vesna Mikić i autor; Moderator: Gordana Dobrić


 


Knjiga  Vlasta Mikić Volcano je peta monografija u biblioteci posvećenoj savremenim srpskim umetnicima koje je izdala Fondacija Vujičić kolekcija iz Beograda. Knjiga je izašla krajem 2011.  a tekstove o ovom veoma angažovanom slikaru iz generacije "nove slike" osamdesetih, pripadniku "novog talasa" , osnivaču i prvom direktoru kluba Akademija na FLU, jednom od osnivača grupe "Žestoki" (zajedno sa De Stil Markovićem), umetnikom koji od 1986. živi i uspešno deluje u Njujorku,  tekstove su pisali: dr Lidija Merenik, profesorka Moderne umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, dr Ješa Denegri, likovni kritičar i dr Vesna Mikić, profesorka muzikologije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.


Kao kritičarka koja je neposredno pratila prve javne nastupe Vlaste Mikića Lidija Merenik se u tekstu Pod velikim svetlim svodom bavi beogradskim radovima Vlastimira Mikića 1981-1985, prvim solo izložbama a potom i nastupima grupe "Žestoki" u galerijama SKC-a,  retrospektivnim postavkama  umetnosti osamdesetih u MSU u Beogradu, Bijenalu mladih u Rijeci, Dubrovniku, Sarejevu, te prvim izlaganjima u inostranstvu (Beč, Minhen). O njujorškom fazi Vlaste Volcana , 1986-2001. piše Ješa Denegri sagledavajući njegov rad u okviru dinamičnih umetničkih zbivanja na tadašnjoj  likovnoj sceni Ist Vilidža,  kroz aktivnosti internacionalne grupe umetnika u okviru koje su delovali, pored  Vlaste Volcana, i srpski umetnici - Vesna Viktorija Bulajić, Vesna Golubović, Zoran Grebenarović, Nina Živančević. To je uzbudljiva faza njegovog rada as uglednim galeristima I alternativnim grupama krozi definitivno okretanje novim medijima – instalacijama , objektima, fotografijama i digitalnim formama izražavanja.  Podrobnije o  digitalnim radovima (video, instalacija, performans) Vlaste Mikića piše Vesna Mikić u tekstu "Apatrid"/Nomad – Njujork i svuda: digitalni radovi 1993-1999. posvećujući posebnu pažnju projektu FPU ( Floating Point Unit) koj je Vlasta Mikić rado više godina i razvijao kroz više faza zajedno sa svojim američkim prijateljima i kolegama, a  čije su  brojne produkcije ubrzo postale kultni  događaji umetničkog života Brodveja. U završnom tekstu Ponovo Beograd, 2004-2011. Ješa Denegri posvećuje pažnju umetnikovom povratku  u Beograd,  analizirajući njegove nove preokupacije usmerene na veb dizajn i formiranje  poznatog portala za kulturu seecult. org, kao i umetnikovog sve dužeg bavljenja u zemlji i intenzivnijeg uključivanja u kulturni život Beograda i drugih gradova u Srbiji, kroz produkcije novih radova pokazanih na  izložbama u galerijama Zvono i Prodajnoj galeriji Beograd, nastupom na Belefu 2004., učestvovanjem u kolonijama i radionicama. Knjiga ima 200 strana, ilustrovana je brojnim reprodukcijama radova i privatnim fotografijama, kao i detaljnom biografijom i bibliografijom.



    

Razgovor se vodi uz video materijal.


 



Datum objavljivanja: 24.02.2012.