Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Vladislav Šilja Todorović, Radovi 1960 - 1966

U sredu 8. septembra u 20 sati u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, otvara se izložba iz ciklusa "Slikarstvo beogradskog enformela" , Vladislav Šilja Todorović, Radovi 1960 - 1966. Autori izložbe su Slobodan Ristić i Gordana Dobrić.

 


Četvrta izložba iz ciklusa "Slikarstvo beogradskog enformela", koji se u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda organizuje od 2007., kroz godišnje monografske izložbe posvećene protagonistima izvornog enformela koje je Lazar Trifunović promovisao 1962. na istorijskoj izlozbi "Beogradski enformel -Mladi slikari" u istom prostoru, posvećena je slikarstvu Vladislava Todorovića – Šilje, njegovim ranim radovima nastalim na kraju studija na Likovnoj akademiji u Beogradu i delima sa prvih izlozbi ranih šesdesetih godina minulog veka.

 

U eseju u katalogu likovni kritičar Slobodan Ristić razmatra aspekte autorskog doprinosa Vladislava Todorovića enformelu kroz diskurse tadašnje likovne kritike ideologa pokreta, Lazara Trifunovića i Zorana Pavlovića, pozicionirajući poetiku apstraktnog slikarstva mladog umetnika na prelazu od strukturalnog slikarstva do slikarstva materije. Prateći hronologiju razvoja enformela u srpskoj posleratnoj moderni, koji je imao kratak ali buran vek trajanja (1959. do1970.), Ristić za slikarstvo Šilje Todorovića piše da se ono "U  prvom periodu enformela (1959-1963) prepoznaje..., po temeljnom korišćenju svih tehničkih resursa, s jedne strane, što je je svakako značajan podatak u građenju enformel slike a, s druge strane, i po evidentno produktivnoj inspiraciji koja se često realizuje u ekspresiji i gestualnosti koja dovodi i u pitanje konvencije štafelajalne slike. To je slikarstvo koje ispunjava pomenuti horizont očekivanja, kada je u pitanju  stukturalno građenje slike, korišćenje neslikarskih materijala, ali to je i slikarstvo koje se ne odriče  slobodnog, brzog poteza, kao i kolorističkih intervencija."

 

Za izložbu su korišćena dela iz fondova i umetničkih zbirki Narodnog muzeja Crne Gore na Cetinju, Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Narodnog muzeja u Kruševcu, Galerije savremene umetnosti u Zrenjaninu, Moderne galerije "Likovni susreti" u Subotici, Narodnog muzeja u Nišu,  Fonda Vujičić kolekcije i iz privatnih kolekcija. Budućim istraživačima i tumačima nacionalne istorije nadamo se da će biti dostupna važna dela ovog umetnika u vlasnistvu MSU u Beogradu, koja su na ovoj izložbi izostavljena.




Vladislav Todorović – Šilja, rođen je u Kruševcu 1933. godine. Akademiju likovnih umetnosti je završio u Beogradu kod profesora Nedeljka Gvozdenovića, 1959. Specijalni tečaj je završio 1961. Boravio na studijskim putovanjima u Italiji i Francuskoj. Samostalno je izlagao od 1959. u Čačku, Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu (sa Z. Pavlovićem i B. Protićem), 1961, Galeriji Kulturnog centra Beograda (sa B. Filipovićem Filom), 1962, Galeriji Kolarčevog narodnog univerziteta, 1964, Galeriji Grafički kolektiv i Mesnoj galeriji, Ljubljana (sa Vulasom i Trkuljom, 1965, Tribini mladih, Novi Sad, Maloj galeriji, Niš, 1967, Salonu Muzeja savremene umetnosti, Beograd, 1968, Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, Beograd, 1972,  Galerija 73 u Beogradu, 1973, galeriji KNU u Beogradu, 1973/74, Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda 1978, Galeriji Sopoćanska viđenja, Novi Pazar, 1985, Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, 1986,  1995.   Galeriji ULUS u Beogradu, 1986. Izlagao na kolektivnim izložbama u zemlji i u inostranstvu: na Oktobarskom salonu, na Trijenalu jugoslovenske savremene umetnosti u Beogradu, na Bijenalu mladih u Rijeci, na izložbi Enformel u Beogradu-Mladi beogradki slikari, Likovna jesen u Somboru, Likovni susreti u Subotici, u Mesnoj galeriji u Ljubljani, Muzeju savremene umetnosti u Skoplju, izložbi ULUS u Oslu, UP "Cvijeta Zuzorić" u Beogradu. 1964. Dobitnik je Nagrade na III bijenalu mladih u Rijeci 1964, Nagrade slikarske kolonije Sićevo i  Nagrada na ULUS-ovoj izložbi "Svetovi mašte" u Beogradu 1965, Otkupna nagrada na VII međunarodnoj izložbi u Banja Luci 1966. Umro je u Beogradu 1988. godine.


 


Portfolio Kulturni centar Beograda


Datum objavljivanja: 07.09.2010.