Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Vladimir Tatarević: See Me

U četvrtak 10. novembra u 19 časova u Prodajnoj galeriji Beograd na Kosančićevom vencu otvara se samostalna izložba autora Vladimira Tatarevića, pod nazivom, "See Me". Izložba traje do 28. novembra, 2011. godine.


 


Vladimir Tatarević (1971) diplomirao je i magistrirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu gde sada predaje kao docent. Od 10. novembra u Prodajnoj galeriji Beograd predstavlja se publici izložbom See Me (Vidi me). U najnovijem ciklusu fotografija kroz glavni motiv balerina u kojem dominira lepota ženskog tela u naponu pokreta nastavlja sa istraživanjima ljudskog tela. Drugačijom fotografskom opservaciom oslobođenom tradicionalnih predstava i diskursa o ženi i ženskom i konceptom inspirisanim Baronom de Majerom (američki modni fotograf sa početka 20 veka koji je slavu izgradio na ženskom telu) Tatarević iz ugla kasne postmoderne i digitalnog doba, fotografskim metodama analizira vreme, vrednosti i estetske ideale dve raziličite epohe.  Tatarević fotografiše koristeći istovremeno digitalnu i analognu tehniku prikazujući svoje viđenje kadra na mat šajbni u trenutku snimanja. Predočava nam sam trenutak nastajanja fotografije ,,iznutra”, nudeći privilegiju pogleda kroz objektiv. Za ovu priliku štampano je 11 fotografija na kliritu.



…još jedna izložba fotografija i još jedno i iznenađenje koje nam priređuje Vladimir Tatarević. Za razliku od predhodnih izložbi Spartanci i Vestalske Device u kojima je pokazao savršenstvo svog fotografskog umeća i brilijantnost tehničke izvedbe u crno beloj i kolor fotografiji, ovoga puta nas iznenađuje vrlo jasnom namerom da prikaže trenutak odluke u snimanju svojih modela.



red.prof Branimir Karanović (iz predgovora kataloga)

                               

Vladimir Tatarević  sredstvima digitalne tehnolgije preispituje svet analogne fotografije njen uticaj i mogućnosti s jedne strane, ali i digitalno odvajanje i različitost u odnosu na analognu fotografiju, s druge strane. To odvajanje ili razmimoilaženje sa analognim medijima vidimo upravo u uranjanju, koje je tako karakteristično za digitalni svet virtuelne umetnosti (Grau/Grau), a koje Tatarević simbolički postavlja u samom nastajanju ove serije fotografija pod nazivom Vidi me (See Me). 


dr Vladislav Šćepanović (iz predgovora kataloga)


Portfolio Galerija Beograd


 



Datum objavljivanja: 10.11.2011.