Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Vladimir Petrović: Vudu Tehnotik

U subotu 15. marta u 20 sati u Inex galeriji, Višnjička 76., otvara se samostalna izložba radova autora Vladimira Petrovića, pod nazivom, "Vudu Tehnotik (Voodoo Technotic)".


 


Izložba Vudu Tehnotik (Voodoo Technotic) se bavi večitim pitanjem Slobode kroz proučavanje njenog komplementa – Ropstva.Tehnotik je izmišljena reč koja označava trenutni stadijum u evoluciji čoveka i modernog sveta, gde je linija između ljudskog i tehničkog/virtuelnog tanka. Istovremeno, ova reč morfološki podseća na naziv leka (analgetik, anestetik, citostatik i sl.), pri čemu je akcenat stavljen na njegova često "nevidljiva" neželjena dejstva. Autor eksplicitno komunicira svoj doživljaj (Vudu) negativnog uticaja tehnološke (r)evolucije na zdravlje, ekologiju, svoje okruženje i život uopšte. Prikazuje oblike savremenog ropstva i negativne efekte savremenih tehnologija na auru pojedinca.

Kako nam nove tehnologije "pomažu" da zaboravimo ko smo? Na koji način, svesno i nesvesno, žrtvujemo svoju individuaciju? Kako se udaljavamo od samih sebe, kako se udaljavamo od bližnjih i od ljudi uopšte? Da li je digitalno i virtuelno adekvatan supstitut za ljudsko? Da li smo u eri digitalne "ishrane" sposobni da prepoznamo subverzivne poruke? Ako ih i prepoznamo, imamo li snage da se borimo, ili smo se predali, neka su od pitanja koje autor postavlja u potrazi za odgovorom. Autor kroz različite oblike susreta čoveka i savremene tehnologije, i modernih tendencija u  socio-psihološkom ponašanju skreće pažnju na pretnju da virtuelni svet postane supstitut za sam život.   Konceptualna izložba Vudu Tehnotik (Woodoo Technotic), sastoji se od 10 skulptura i jedne instalacije, nastalih u periodu avgust 2012 -februar 2014.



O autoru:

Vladimir Petrović je rođen 1979. u Beogradu. Živi i stvara na Dorćolu. Bavi se scenom od 1999-te godine. Nastupao je u više predstava i performansa u okviru Teatra LEVO i Fakulteta dramskih umetnosti(FDU) iz Beograda, na raznim scenama u Beogradu (Sava Centar, Kolarčev narodni univerzitet, SKC Novi Beograd),/ Pragu (Theatre Na Zabradli)/ Novom Sadu (Srpsko narodno pozorište, KUD Sonja Marinković)/ Smederevu (Dom Kulture Smederevo)/ Tuzli (Dom Mladih Tuzla)... Inspirisan tehnikom TAPE SCULPTURE američkog umetnika Marka Dženkinsa (Mark Jenkins) započeo sa radom na scenografiji za svoju autorsku predstavu ,,Prva Nit’’. Scenografija je pretekla predstavu i prerasla u izložbu koja je pred vama.


 



Datum objavljivanja: 12.03.2014.