Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Vladimir Perić / Repeticije i varijacije

U četvrtak, 28. oktobra u 19 časova u Gradskoj galeriji Požega, otvara se samostalna izložba autora Vladimira Perića, pod nazivom, "Repeticije i varijacije". Izložba traje do 15. novembra.

 


"Naslov sam preuzeo od ciklusa studijskih snimaka koje sam realizovao dok sam se profesionalno bavio muzikom. U suštini, to su bile minimalističke kompozicije u kojima je akcenat bio na zvuku i njegovim varijacijama, dok je sama struktura kompozicije ostajala poprilicčno jednostavna i mogla se manje-više izraziti matematicčkim pravilima.


U vizuelnim radovima koje realizujem godinama unazad, takođe su u velikoj meri zastupljene repeticije i varijacije. Tragao sam za osnovnim jedinicama velikih likovnih formi, istarživao sam šta to mogu biti "cigle" od kojih će biti sazidana monumentalna arhitekstonska dela, birao sam estetske elemente koji su nudili mogućnost modularnog nadograđivanja i prostiranja u "beskonacčnost". Tom logikom došao sam do zaključka da jednim omanjim ready-made predmetom, ponovljenim i variranim, mogu ovladati velikim muzejskim i galerijskim prostorima. Svaki element ove promenljive celine morao je biti brižljivo odabran. Ako prihvatimo da je igračka veoma intiman i energetski nabijen predmet i ako znamo da zbog godine proizvodnje pojedine igračke postaju antikvarski vredne, tada nam se instalacija od preko pet stotina istih gumenih Paja Pataka iz 1964-te godine, doima kao nešto zaista posebno. Ne zato jer sam ja sam sebe proglasio važnim i velikim, već zato što svaka igračka poput svedoka govori o svom nekadašnjem vlasniku, jer je svaka igračka fragment jednog završenog detinjstva, jer se moja, ratom i još mnogo čime rasturena generacija više nikada neće okupiti, jer će pred vama biti kolekcija pet stotina sudbina, koju ćete umeti ili ne, pročitati i protumačiti.


To, u šta isprva sa smeškom budete gledali, neće biti veseli junak crtanog filma, to će biti nečiji epitaf." (Vladimir Peric)


Vladimir Perić je rođen 1962. godine u Zemunu. Studirao je grafiku i fotografiju na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Član ULUS-a od 1994. godine, a 2004. godine postao član Art Directors Cluba Srbije. Od 1986. do 1996. godine izlagao pod pseudonimom Talent – 19 puta samostalno i 47 puta na kolektivnim izlozbama. Od 1996. do 2006. godine kao clan grupe Talent Factory izlagao 20 puta samostalno i 69 puta na kolektivnim izložbama.


Radove objavljivao u značajnim svetskim stručnim časopisima i knjigama. Januara 2006. godine dobija Politikinu nagradu iz fonda Vladislav Ribnikar za izložbu Made in Yugoslavia, Galerija "Haos" Beograd. Izlagao na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.


 


Datum objavljivanja: 25.10.2010.