Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Vladimir Lalić: Introspekcija - crteži 2013 - 14

U ponedeljak, 23. februara u 19. sati u Gradskoj galeriji savremene umetnosti KC Pančeva, otvara se samostalna izložba crteža autora Vladimira Lalića, pod nazivom, "Introspekcija 2013 - 14". Izložba traje do 5. marta, 2014. godine.


 


Linija u crtežima Vladimira Lalića ima onu funkcijukoju kapilar ima u ljudskom organizmu. Gusti splet kapilarnih linija sugerišena trenutke jezovitu, a na trenutke grotesknu predstavu, bolje reći unutrašnjudramu čoveka našeg doba. Dabome, nije teško primetiti kako se na Lalićevimcrtežima odvijaju naročiti časovi anatomije, kažem „naročiti” zato što na njimaruka koja hita za linijom, ne želi da pokaže, onako kako su to činili starimajstori, savršenstvo i lepotu funkcionisanja ljudskog tela, već da, suprotnotome – ukazivanjem na potpunu dekompoziciju i ustanovljenu frenezijuunutrašnjih organa koji čine da izvesno vreme ostanemo u životu – posrednootkrije, bolje bi bilo reći: – dijagnostikuje, nimalo veselo stanje današnjeghomo erectusa.



Mihajlo Pantić, pisac – „Iznutra i dublje“ – Galerija Haos, Beograd, januar, 2014.



 “Deformiterra” se bavi, za razliku od prethodnih ciklusa, više deformacijama lika i odnosa prema okolini, sugerijajući tautologiju između mentalnog i zagađenja prirode. U prvom sloju čitanja dela, moguće je osetiti jako prisustvo umetnikovog Ega, no daljim involviranjem ovaj se utisakrastače, da bi se svi mi naposletku, ukoliko imamo dovoljno hrabrosti, suočilisa procesom “vivisekcije” sopstvenog tkiva, kao da smo budni u lokalnoj anesteziji, osećajući da umetnikovo pero poput hirurškog noža ulazi u tamne vilajete naše podsvesti, oslobađajući strahove, čvorove emocija, seksualnog nagona, tenzija ispod ljušture puti.



Mirjana Bajić, istoričarka i teoretičarka umetnosti – iz kataloga za izložbu “Deformiterra” –  Galerija Zečević - oktobar 2014.



Emocionalne mutacije su kao ožiljci na licu,raznešene pogledom u trenu formatirane u fizionomskim varijetetima Vladimira Lalića. Složenost ljudskog bila, u jednom gestualnom stavu, razvija bujicu osećanja ilustrovanih junaka, čija životna priča staje u minucioznom figuralnom istraživanju.



Vladana Kosić, istoričarka i teoretičarka umetnosti – iz kataloga za izložbu „Laureati nagrade za crtež za 2013.“ – Galerija Haos, Beograd, decembar, 2014.



Razlaganjem ljudskog karaktera na činbeničke simulakrume umetnik zastupa stanovište da se jedino samospoznajom može dostići unutrašnja celovitost. Interesantno je njegovo poređenje čoveka sa knjigom koju bi svako želeo da napiše prema sopstvenim percepcijama, ali niko ne želi da jezaista, u celosti pročita. Zbog toga je Vladimir Lalić namerio da pred našim očima tu knjigu, ili bolje reći - enciklopediju, strpljivo prelista, jer neprijatnost koju stvara suočavanje sa sobom nije ni izbliza toliko nepodnošljiva kao konformističko tavorenje u ulozi koji bi nam dodelili drugi.



Ana Bambić Kostov, istoričarka umetnosti, iz kataloga za izložbu „Iznutra i dublje“ – Galerija Haos, Beograd – decembar 2013.



 „U mojim crtežima se bavim patologijom simbioze čovekovog tela i predela u kom on bivstvuje. Emocionalne dubinske rane isplivavaju na površinu kože formirajući novi karakter lica, vidljive spoljnjem svetu, u vidu potkožne maske. Kroz deformitet spoznajemo svoj entitet, a mi tumaramo zemljom sa neodsečenim pupčanim vrpcama pokušavajući da spoznamo sebe kroz meso i kost, tražeći surogat materinstvu. To lutanje savremenog čoveka je paradigma u mojoj umetnosti. Svi crteži iz ove serije su jedna vrsta emotivnog auto-portreta. Crtež je za mene život iznutra, tj. isključiva subjektivnost. ”



VladimirLalić – 2014.



Rođen 1983. godine u Beogradu. Diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu 2008. Iste godine upisuje specializaciju na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na odseku grafika koju završava 2010. Od 2008 do 2012.radi kao stručno lice-demonstrator na FPU na odseku grafika. Član ULUS-a od1.1.2009. Priredio 13 samostalnih izložbi u Srbiji i inostranstvu. Učestvovaona preko 40 grupnih državnih i internacionalnih izložbi. Dobitnik je tromesečnog rezidencionalnog boravka u Citéinternationale des arts u Parizu. Dobitnik 3 nagrade za vizuelno stvaralaštvo među kojima je i Nagrada za crtež iz Fondacije VladimiraVeličkovića. Radovi su mu delovi kolekcije Nacionalnog muzeja i Moderne galerijeu Smederevu kao i Galerije Haos u Beogradu I takođe se nalaze i u privatnimkolekcijama u Bejrutu i Parizu. Trenutno živi i radi u Beogradu.



Samostalne izložbe:



2014. “Laureati Nagrade za crtež iz Fondacije Vladimir Veličković” – Galerija Haos, Beograd, Srbija2014.  “Deformiterra” – radovi na papiru – Galerija Zečević – Beograd, Srbija 2014.    “Au dedans et au-delà” – crteži– Galerija “Mister Lo”– Pariz, Francuska



2014.    “Crteži”Galerija kulturnog centra – Šabac, Srbija2014.  “Iznutra i dublje” – crteži – Galerija Haos –Beograd, Srbija 2013.    “Crtezi i grafike” Srpski kulturni centar –Pariz, Francuska



2013.    “Transfiguracija” – grafike –  Galerija SKC – Beograd,Srbija



2012.    “Otisci”,Galerija “Le Ceresier” – Pariz, Francuska



2012.    “Transfiguracija”, – grafike –KulturnicentarInđija– Inđija, Srbija



2012.    “Transfiguracija”, – grafike – Galerijapedagoškogfakulteta– Užice, Srbija



2011.    “Ovoid”,otisci i crteži, Galerija SKC – Beograd,Srbija



2011.    Galerijamoderne umetnosti – grafike –  Smederevo, Srbija



2010.    Kulturni Centar, Studentski grad, Glavna galerija– grafike –Beograd, Srbija



2010.    Galerija UDAS – grafike – Banja Luka, Bosna iHercegovina



2008.    Studentski kulturni centar – grafike –Kragujevac, Srbija 



 Nagrade:



2013. Prvonagrađeni laureat fonda za crtež VladimirVeličković



2011. Nagrada Pedagoškog fakulteta na internacionalnom bijenalu suva igla – Užice



2008. Merit mention na II izložbi akta – Šabac 2008.



2007. “Mihailo S.Petrov “ nagrada za najbolji studentskirad – otisak – Beograd



 E mail – vladimir.lalic@gmail.com



Web – vladimirlalic.com


 


 



Datum objavljivanja: 19.02.2015.