Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Vladimir Bogdanović: Memorialis Liber

Izložba slika Vladimira Bogdanovića, pod nazivom, "Memorialis Liber", otvorena je 13. septembra u prostoru Zbirke starne umetnosti Muzeja grada Novog Sada, Dunavska 29. Autor izložbe je mr Jelena Banjac, viši kustos, istoričar umetnosti.


 


Ciklus slika Memorialis Liber Vladimira Bogdanovića je kompleksan i promišljen likovni izraz i svojevrsna prekretnica u njegovom dosadašnjem stvaralaštvu. Umetnik je na 49 kompozicija sa temama iz srednjovekovne istorije srpskog naroda, koju doživljava kao istoriju ratovanja i stradanja, predstavio svoje viđenje ličnosti i događaja kojih bi trebalo da se sećamo, kako bi  nam bili opomena.


Opus Memorialis Liber čini galerija imaginarnih portreta vladara i vladarki, vitezova i ratnika, udovica i monahinja iz nacionalne srednjovekovne istorije. Reč je o poetskim vizijama istorijskih ličnosti, koje je, specifičnim likovnim postupkom i rešenjima, Bogdanović doveo gotovo do znaka ili simbola. Posebnu celinu opusa Memorialis Liber čine kompozicije sa prikazima bitaka i borbi. Umetnik je predstavio dinamične inserte iz borbi i sukoba dveju strana, izrazivši likovnim jezikom svu strahotu čina u kome čovek napada čoveka sa namerom da ga uništi.


Mnogostrukost tumačenja i čitanja Bogdanovićeve likovne poetike je, svakako, neodvojivo povezana sa njegovim književnim radom i razmišljanjem o temama koje ga okupiraju. Poezija ovog autora je u stalnom sazvučju sa njegovim  slikarstvom. Slikar u njemu gradi poetsku reč, a pesnik u njemu gradi slikarsko delo. Takvo preplitanje je odlika njegovog celokupnog stvaralaštva. Poput alegorija sa pomalo sete, tuge, ali i ironije, upečatljiva dela opusa Memorialis Liber u jakoj su sprezi sa stavom autora. U osnovi slojevite likovne i misaone strukture opusa Memorialis Liber nalazi se duboko humanistička poruka: svaki rat i svaki sukob je krah i za pobeđenog i za pobednika. Zgrožen nad ljudskom patnjom i stradanjima u istoriji, umetnik svojim oružjem – četkicom i rečju – ustaje protiv začaranog kruga zaborava i opominje nas.


 



Datum objavljivanja: 18.09.2012.