Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Vladan Jeremić u Hamburgu

Vladan Jeremić, kontraverzni umetnik i aktivista iz Beograda dobitnik je
ovogodišnje umetničke rezidencije i stipendije za strane gostujuće umetnike,
koju daje grad Hamburg u Nemačkoj.

 


U naredna dva meseca Vladan Jeremić će u saradnji sa kulturnom organizacijom KuBaSta iz Hamburga, istraživati specifičnosti ovoga grada i upoznavati se sa radom aktera i akterki hamburške aktivističke i kulturne scene. Tokom boravka u ateljeu koji se nalazi na Fleetinsel-u razviće rad koji će biti realizovan u javnom prostoru grada. Njegov rad će biti predstavljen publici poslednje nedelje avgusta 2009. godine.


Jeremić je slikar, aktivista i posvećeni analitičar i kritičar umetničkog sistema i odnosa kulture i politike. Često koristi internet za prezentaciju i širenje svojih ideja i stavova, a angažovan je u različitim projektima u vezi sa umetnošću, anarhizmom, slobodnom kulturom i društvenim aktivizmom. Vladan Jeremić od 2002. godine radi sa Renom Raedle kao umetnički duo Raedle&Jeremić. Oni kritički sagledavaju među-socijalne i kulturne odnose, stvarajući razvojne platforme i interfejse za razmenu i komunikaciju. Oni su posvećeni istraživanju odnosa imaginarnog prostora i realnog, ličnog iskustva i društvenih konvencija, postavljajući pitanja mogućnosti delovanja u datim situacijama.


Njihova poslednja izložba u Kultrurnom centru Srbije u Parizu ispraćena je sa velikom pažnjom, a takođe izazvala i negodovanje jednog dela srpske javnosti zbog projekcije njihovog najnovijeg filma pod naslovom "Belvil", koji prikazuje nedavne događaje iz naselja u bloku 67, rušenje kuća stanovnika naselja od strane gradskih vlasti i proteste. Film Belvil možete pogledati i na web adresi http://www.archive.org/details/BELLEVILLE , a tekstove i radove pogledati na adresi: http://www.modukit.com/raedle-jeremic/


 


Datum objavljivanja: 07.07.2009.