Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Vlada Kostov: Ulični muzičari

U Galeriji 212 biće predstavljeni novi radovi makedonskog umetnika Vlade Kostova. Izložba pod nazivom Ulični muzičari sadrži skulpture nastale od otpadnog materijala u periodu 2014. i 2015. godine. Utorak, 17. novembar 2015. u 19h, Galerija 212, Vlajkovićeva 25.


 


Novi ciklus radova inspirisan je susretom autora sa desetogodišnjom devojčicom Jovanom koja svira violinu u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu.



Najnoviji ciklus radova Ulični muzičari samim nazivom implicitno aludira na svoju sadržajnu preokupaciju. Ova, kao i ranije tematske celine, u fokus stavlja pojedine osobenosti ovog poziva koje su materijalizovane u skulptoralne metalne forme. Dovedeni do nivoa koji razotkriva njihovu suštastvenost, prezentovani eksponati iskazuju egzistencijalnu zapitanost koja od ličnog evoluira do univerzalnog značenja. Snaga skulptoralnih predstava, pored vizuelnosti i energije koja se ispoljava u oblicima, bazira se i na gradivnim elementima. Upotrebom recikliranih predmeta autor insistira na društvenoj odgovornosti savremenog čoveka i njegovom odnosu prema prirodi. U vremenu opšte globalizacije, skretanje pažnje na jedinku kao nukleus društva i okruženje kao neraskidivi deo životnog lanca, skulpturama daje angažovani kontekst.



iz kataloga Olivera Vukotić



Vlado Kostov Vace je rođen 1967. u Skoplju, Makedonija.  Završio je Školu za primenjenu umetnost “Lazar Ličenoski” u Skoplju 1986.  Svoj umetnički pogled formirao je pod uticajem poznatog makedonskog slikara Dimitrija Maneva.  Od 1987. do 1989. boravio je u Londonu gde je radio kao crtač saradnik u studiju za animaciju i karikaturu Hollywood Road Film Production.  Od 2005. nastaje preokret u njegovom stvaralaštvu. Kostov otkriva svoj originalni izraz, pretočen u suptilnu konstrukciju otpadnih materijala, izražavajući senzibilitet velikog saksofoniste Čarlija Parkera. Sa tom skulpturom učestvuje u multimedijalnom projektu Omaž Čarliju Parkeru. Izlagao je na više samostalnih i grupnih izložbi: Skoplje, Štip, Sofija, Beograd itd. Živi i radi u Skoplju, Makedonija.


 



Datum objavljivanja: 17.11.2015.