Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Vizuelne beleške Žombolja

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, u subotu 28. novembra 2009. godine, u 17 časova biće otvorena tematska izložba slika koju je organizovao Zavod za kulturu vojvođanskih Rumuna a pod nazivom "Vizuelne beleške iz Žombolja".

 


Izložbu će svečano otvoriti gospodin Kaba Gábor, gradonačelnik grada Žombolja (Rumunija). Na svečanom otvaranju će učestvovati: gospodin Kosta Rošu – direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna, gospođa Nikoleta Suču –  direktorica Žomboljskog Doma Kulture, gospodin Vali Korduneanu – direktor Muzeja Prese "Sever Boku" iz Žombolja, Alina Ondine Slimovski – adminostratorka umetničkog kampa, kao i autori radova. Izložba obuhvata radove 16 mladih autora (slikara, grafičara i keramičara) iz 7 gradova Rumunije, koji su, u periodu od 5. do 14. avgusta, učestvovali na prvom kampu vizuelnih kreacija u Žombolju i biće postavljena u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin od 28. novembra do 6. decembra 2009. godine.


Izložba predstavlja početak saradnje Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna sa rumunskim Gradom Žombolj, koja obuhvata saradnju kulturnih organizacija i institucija, gostovanje pozorišnih predstava i folklornih ansambala, kao i zajedničko organizovanje letnjih škola i kampova za mlade. Nakon izložbe u Zrenjaninu, Zavod za kulturu ce u Žombolju organizovati izložbu pod nazivom "120 godina rumunskog novinarstva u srpskom Banatu". Izložba posvećena rumunskim publikacija iz Vojvodine će u decembru biti postavljena u Muzeju štampe "Sever Boku" iz Žombolja.


 


Datum objavljivanja: 24.11.2009.