Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Vizuelna propaganda dinastije Obrenović

Narodni muzej u Beogradu je povodom Dana državnosti priredio tri izložbe. Jedna među njima je Umetnost i ideja državnosti otvorena u atrijumu Narodnog muzeja.


 


U okviru pratećih programa izložbe, ovog četvrtka, 13. marta u 18 časova u atrijumu Narodnog muzeja istoričar umetnosti, dr Igor Borozan sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, održaće predavanje Koncept državnosti i vizuelna propaganda dinastije Obrenović. Predavanje je namenjeno svim zainteresovanim posetiocima, a ulaznice u muzej se tom prilikom neće naplaćivati.



Na izložbi Umetnost i ideja državnosti može se videti 36 odabranih dela iz kolekcija Narodnog muzeja, od kojih su mnoga bila uključena u stalnu muzejsku postavku, što govori o njihovom značaju, kako istorijskom, tako umetničkom i kulturnom. Sticajem nepovoljnih okolnosti dugo nisu bila pristupačna publici, pa je ova izložba prilika da se podsetimo ključnih slika srpskog stvaralaštva 19. veka. Izloženi portreti predstavljaju evokaciju najzaslužnijih ličnosti koje su dale svoj doprinos stvaranju srpske države. Tu su i radovi na kojima su predstavljeni važni, pa čak i prelomni događaji iz novije srpske istorije, a koji bi u ovom kontekstu produbili razumevanje izvora i korena srpske državnosti. U prilici smo da se podsetimo stvaralaštva naših značajnih umetnika među kojima  izdvajamo Stevu Todorovića, Novaka Radonića, Uroša Kneževića, Paju Jovanovića, Đorđa Krstića i  Anastasa Jovanovića.



Pored mogućnosti da izložbu posetite u terminima u kojima realizujemo predavanja, autorska vođenja i radionice, pozivamo Vas da izložbu pesetite i u terminima, utorkom u 11 i subotom u 18 časova, kada će vas kroz izložbu provesti mladi saradnici Narodnog muzeja.



 Grupne posete potrebno je najaviti Odeljenju za edukaciju i rad sa publikom na adresu eduka@narodnimuzej.rs ili pozivom na broj 060 8075 035


 



Datum objavljivanja: 10.03.2014.