Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Vilim Halbert: Svijet (i)za nas?

U četvrtak 8. maja u 19 časova u Prodajnoj galeriji Beograd otvara se izložba Vilima Halberta, "Svijet (i)za nas?". Izložba traje do 26. maja, 2014. godine.

 



 


Serija izložbi pod jedinstvenim nazivom ,,Svijet za nas " hrvatskog  vajara Vilima Halberta (Vilim Halbarth) prikazanih tokom 2010-2012 g.  nastaje na ideji odbrane političkog i radnog  identiteta zajednice. Razvijena industrija brodogradnje  vekovima je bila ekonomsko i egzistencijalno uporište  žitelja i radnika grada Trogira. Trenutna situacija u kojoj se našla ova  delatnost, kao važan deo istorije  grada iz koga autor potiče, sagledana je u kontekstu socijalnih problema i protivrečnosti sa kojima se suočava zemlja u tranziciji. Jezgro ambijentalne instalacije pod nazivom Svijet (i)za nas  čine četiri grupe skulptura - od svedenih formi koje najavljuju potentnost brodske industrije i njene istorije, kao što su krme i pramci brodova, preko falusoidnih formi, predstava o ovoj neprobojnosti i ideji slobodne plovidbe  i kompozicija od odbačenih efemernih metalnih elemenata, čije novoosnovane asocijativne forme re- kreiraju tipografiju glagoljice - sve do skulptura malog  formata, figura  apstrahujućih formi koje evociraju zanatsku veštinu i znanje investirano u njihovu izradu.

   

U okolnostima privatizacije nekada društvene svojine, zanatske veštine  negovane i unapređivane iz generacije u generaciju, sa stanovišta novih zahteva  prestaju da   budu poželjne, dok se tradicionalna proizvodnja postepeno gasi. U duhu osećanja pripadnosti i solidarnosti  bila je autorova  odluka da u okruženju trogirskog brodogradilišta, u direktnom susretu i komunikaciji sa brodograditeljima koncipira i izvodi svoje radove, i time de facto proces nastanka umetničkih radova izjednači sa proizvodnjom radnika u postrojenjima. Iz neposrednog kontakta sa radnicima, njihovim načinom života i rada sa materijalima, Halbertov  projekat razvija se kao umetnički govor o neophodnosti očuvanja kako kulturne istorije i tradicionalnih zanatskih  delatnosti, tako i dostojanstva svakodnevnice, konačno i vizije o budućnosti grada....



Iako predstavljajaju otvorenu kritiku trenutnih socijalnih i političkih okolnosti, problemi o kojima umetnik govori, u suštini su univerzalni u svakom vremenu i prevazilaze geografske i geopolitičke odrednice. Ideja zajedničkog delovanja, proizvodnje i opstanka  u budućnosti ovde je suprotstavljena pojedinačnim i kratkoročnim interesima vladajućih struktura. Radovi iz ciklusa ,,Svijet (i) za nas?" upravo se razvijaju iz verovanja da je  očuvanje osnovnog životnog i radnog dostojanstva svakog čoveka  jednako strateški  značajno kao i briga o opstanku  kulturnog identiteta, istorijskog nasleđa ili zanatske  tradicije.



Sanja Todosijević, istoričar umetnosti (iz predgovora kataloga)


 



Datum objavljivanja: 06.05.2014.