Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Viktor Šekularac: Traces

Od 20. - 29. juna, 2012. u Galeriji DOB-a, održava se samostalna izložba fotografija autora, Viktora Šekularca, pod nazivom, "Traces".


 


Fotografija je medij koji podjednako poseduje moć prikazivanja realnosti kakva jeste, ali i medij koji manipuliše stvarnošću i bavi se imaginacijom. Viktorove fotografije kreću se između ove dve krajnosti, konstantno balansirajući na onoj tankoj granici koja posmatrača ostavlja u nedoumici.


Najnovija serija radova snimljena je u Americi, u New Yorku i prikazuje uslovno rečeno ne-mesta, prostore koji mogu ali i ne moraju da striktno  pripadaju jednom određenom mestu ili jednoj kulturi. Viktor fotografiše metro stanice, prolaze, čekaonice, šine i sve ostalo što obično ne povezujemo sa nekakvom reprezentativnom slikom grada ili svakodnevnog življenja.



Viktor u svim ovim prizorima traži logiku, estetski momenat kojim se rukovodi. Mesta koje umetnik fotografiše su autonomni prostori koji žive sopstvenim životom i po sopstvenim zakonima. Oni su crne rupe u urbanim gradskim strukturama, napušteni i zaboravljeni prostori. Često ih i ne registrujemo kada pored njih prolazimo jer izlaze iz okvira medijske slike koja nam se servira. Pusta i napuštena, ova mesta predstavljaju i svojevrstan metafizički prostor. Često prepušteni zaboravu i vremenu, ona se transformišu i postaju neka vrsta "site-specific" projekta koji se dešava nezavisno od naših intervencija.



Viktor ovim radovima iskazuje potrebu da se sagledaju marginalizovane pojave, socijalni ekstremi koji su van domašaja svakodnevne percepcije, van onoga što smatramo normalnim i drušveno poželjnim. Njegov rad je utoliko značajniji jer je u isto vreme beleženje stanja kao dokumenta jednog vremena, ali i razmišljanje umetnika na temu arhitektonskih i urbanističkih struktura modernih gradova koji dovode u pitanje opstajanje i funkcionisanje određenih gradskih struktura.



Saša Janjić


 



Datum objavljivanja: 21.06.2012.