Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Video događaj

U ponedeljak, 21. februara u 19 sati u Francuskom institutu, Knez Mihailova 31., otvara se izložba video radova.

 


Video događaj u Francuskom institutu u Srbiji, bivšem FKC, Knez Mihailova 31, sastoji se od:


Konkursa na temu „POKRET!“ otvoren je za mlade od 12 do 25 godina, koji treba da naprave snimak mobilnim telefonom / digitalnim aparatom ili kamerom, u trajanju od najviše jednog minuta. Rok za slanje filmova je produžen do 18. februara. Dodela Vip mobile nagrada: 17/03/2011 – 19.00.


21/2/2011 - 19.00 - Izložbe (otvaranje u 19.00) - Biće predstavljeni francuski i međunarodni umetnici: Rober Kroma, Loik Bertran-Šišester, Filip Rui, Vladimir Todorović, Ventureli Devis, Miler Levi itd. Izbor je napravio Gabrijel Sušer, direktor festivala Videoforme iz Klermon Ferana., Francuski institut u Srbiji. Izložba traje do 8/04/2011.


22/02/2011 – 19.00 - Veče posvećeno Pjeriku Sorenu, genijalnom i raznovrsnom izumitelju, čiji se radovi nalaze u najprestižnijim zbirkama savremene umetnosti u svetu (Fondacija Kartije i Centar Žorž Pompidu u Parizu, Tejt galerija u Londonu, Muzej Gugenhajm u Njujorku itd.). Njegov opus će predstaviti Gabrijel Sušer.


23/02/2011 – 19.00 - Veče posvećeno srpskim video-umetnicima, u izboru Dragane Žarevac, video umetnice iz Srbije.


U razdoblju od pedeset godina, video je postao potpuno zasebna umetnost, koja se izlaže u najvećim kolekcijama i muzejima na svetu. Francuski institut u Srbiji nudi svoje viđenje ove izuzetno plodne i razvijene oblasti stvaralaštva u Francuskoj, ali i u Srbiji, gde su dešavanja posvećena video-artu nažalost ređa. Dva kustosa su pomogla u odabiru ove izložbe: Gabrijel Sušer, direktor festivala Videoforme, najvažnije manifestacije posvećene video-umetnosti u Francuskoj, i Dragana Žarevac, video umetnik iz Srbije.


Festival Videoforme je osnovan 1984. godine u Klermon-Feranu i predstavlja prostor za predstavljanje digitalne savremene umetnosti, ali i mesto za susrete i razmišljanja između profesionalaca, umetnika i publike. Svake godine, Videoforme organizuje međunarodnu manifestaciju gde nudi, video radove, performanse, instalacije, vanjske noćne projekcije i susrete na kojima je moguće otkriti, razumeti i razmeniti nove forme i nove umetničke jezike. Videoforme ima i svoju galeriju, tromesečni list u digitalnoj formi, kao i DVD produkciju. Poseduje izuzetan fond video radova koji je u fazi digitalizacije. Bavi se takođe i edukacijom profesora, organizuje programe za mlade, video konkurse I stručno vođenje kroz izložbe. Već nekoliko godina ugošćuje umetnike kako bi im pomogao u njihovom istraživanju i produkciji, a kasnije ih promovisao u okviru manifestacija u Francuskoj ili svetu.


Dragana Žarevac je umetnica koja putem različitih medija (videa, muzike, performansa, crteža, net-arta) razotkriva privide lične, istorijske i društvene stvarnosti.  Obrazovanje u muzici i video umetnosti sticala je u Beogradu, Bombaju, San Diegu i Parizu. Njeni video-radovi prikazani su na brojnim video-festivalima, TV stanicama izložbama i manifestacijama širom Evrope i u SAD. Dobitnik je nagrade Centra za umetnost i tehnologiju medija (ZKM) u Karlsrueu, Zlatne Sfinge za Opus na Festivalu Video Medeja u Novom Sadu i nagrade Galerije „Memorijala Nadežda Petrović“ u Čačku.  Takođe radi kao autor programa koji predstavljaju srpsku video umetnost u inostranstvu, a strane umetnike i teoretičare u Srbiji, kao autor brojnih radionica koje se bave vezom između videa i društva, a i kao selektor na međunarodnim video-festivalima (Video Medeja, Interferens, Videoforme).


 


Datum objavljivanja: 15.02.2011.