Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Verbumprogram - Modus operandi

Verbumprogram je svojevrsni fenomen – "više od pojedinca a manje od grupe", a čini ga umetnički par Ratomir Kulić i Vladimir Mattioni. Otvaranje izložbe je u petak, 24. decembra u 19. časova u MSUV, Dunavska 37, Novi Sad. Kustos izložbe: Luka Kulić.

 


Rad Verbumprograma je svrstavan u polje nove umetničke prakse, konceptualne umetnosti, dematerijalizacije umetničkog dela, nove geometrije i drugo, iako ni njegovi segmenti ni rad u celini ne pripadaju tim umetničkim pojavama. Kako autori navode, Verbumprogram je smešten ''pre istorije i nakon umetnosti'', i mada po određenosti ne pripada određenim umetničkim pokretima, sa aspekta problematike i funkcionalnosti može se posmatrati paralelno sa srodnim umetničkim stvaralaštvom. U  praktičnom smislu, projekat se bavi filozofsko umetničkim istraživanjem na relacijama Umetnik – Delo – Umetnost, isključivo u okvirima sopstvenih interesovanja – umetničkih, teorijskih i filozofskih. Delo Verbumprograma odgovara i funkcioniše isključivo u okvirima postulata Verbum principa.


Osnovno sredstvo Verbumprograma je tekst, dok produkcija umetničkog objekta predstavlja određenu materijalizaciju ideje sadržane u tekstu. Tekst je manifest, ali i medij. U slučaju slike, Ona nije slika, Ona je objekat, Ona je kontekst, Ona je manifestacija ideje. Vrlo je teško, ako ne i nemoguće posmatrati Verbumprogram kroz medije, jer je izbor medija zasnovan na njegovoj materijalnosti i podobnosti za izvođenje rada, sam medij bez konteksta i sadržaja nije fukcionalan.


Izložba Modus operandi predstavlja tekuću produkciju Verbumprograma koja je zasnovana na već utvrđenim principima rada – Verbum principima: Verbum model, Verbum postav, Verbum situacija, Verbum metoda, Verbum produkcija i Verbum program. Ona je nova, odnosno tekuća praksa, u smislu vremena u kojem nastaje, ali ne i u metodološkom i teorijskom smislu. Izložbu čine novi radovi, kao i oni generisani iz ranijih projekata.


Radovi su strukturirani kao grupe koje nose oznake "opusa". Ovaj termin, posuđen iz muzikologije, pomaže da se promeni percepcija dela izvedenih u serijama. Grupe dela su postavljene kao kodirane akumulacije a ne kao prikazi proceduralnog smisla. Prema izjavi autora, dela nisu "zaštićena" niti teorijom niti tekstovima, ništa ih više ne može zakriliti. Ona trpe potpunu izloženost -  izlož(b)enost. Ne oslanjaju se ni na kakva sredstva tumačenja koja pomažu promatranju.


Izložba obuhvata tri celine u tri muzejska prostora – pogled kroz «troja vrata», i predstavlja radove izvedene različitim medijima. Prva i druga vrata, ili prvi i drugi prostor obuhvataju projekte, koji se odnose na problem predmetnosti umetničkog objekta, i iluzije, koje su način odsustva predmetnosti. Treća vrata ili treći prostor sadrži projekciju animacije Verbum Magnum, projekta koji je, prema izvornoj zamisli trebalo da bude izveden 1989. godine u Srpskom Narodnom pozorištu u Novom Sadu kao pomična instalacija, što se nije desilo. Umesto toga napravljena je animacija instalacije, onako kako je planirano da se ona izvede. Muziku za animaciju je komponovala Autopsija.


 


Datum objavljivanja: 21.12.2010.