Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Veliki pečat 2013.

Žiri za nagrade Veliki pečat u sastavu: Vladimir Veličković, slikar i grafičar, Gordana Petrović, grafičarka i Gordana Dobrić, istoričarka umetnosti, koja je i predsednica Žirija doneo je jednoglasnu odluku da se nagrada Veliki pečat za 2013. godinu dodeli Mileni Maksimović Kovačević.


 


Žiri za nagrade Veliki pečat u sastavu: Vladimir Veličković, slikar i grafičar, Gordana Petrović, grafičarka i Gordana Dobrić, istoričarka umetnosti, koja je i predsednica Žirija doneo je jednoglasnu odluku da se nagrada Veliki pečat za 2013. godinu dodeli Mileni Maksimović Kovačević za grafiku  L'amore, come la morte, cambia tutto, rad nastao ove godine u tehnici akvatinta, rezervaš, bakropis. U najužem izboru za nagradu Veliki pečat bila je grafika Bojana Otaševića.


Obrazloženje žirija: Milena Maksimović Kovačević je prisutna na likovnoj sceni drugu deceniju i već na njenim umetničkim počecima zapažen je prepoznatljiv autorski rukopis koji se kontinuirano osnažuje novim problemskim poljima. Tipični za njen radu su poetski naboj u znaku ženskog pisma i negovana likovna i grafička kultura. U svojim grafičkim kompozicijama velikih dimenzija kojima suvereno vlada, Milena Maksimović često razvija diptihalne situacije, što je primenjeno i na ovom nagrađenom radu. Senzibilitet savremene žene i njene različite uloge podstiče ovu umetnicu da u sopstveni rad ugrađuje i poetične elemente autobiografskog. Sam naziv nagrađenog rada u prevodu "Ljubav kao i smrt menja sve" samo je povod za osetljiv dijalog svih životnih uloga žene i umetnice.


 


 



Datum objavljivanja: 06.02.2014.