Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Velika nagrada Beta i Rista Vukanović

Godina 2012. je jubilarna 75 godina od osnivanja Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu koji ponosno predstavlja ciklus radova "Prisutni", Vendela Vaštaga u Galeriji FLU od 22. januara do 2. februara 2013.

 


Velika nagrada Beta i Rista Vukanović, slikari ustanovljena je dopisom Bete Vukanović 25. Septembra 1965. godine na tadašnjoj Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Dodeljivala se na kraju svake školske godine najboljem studentu sa slikarskog odseka. Dodeljivala se na kraju svake školske godine najboljem studentu sa slikarskog odseka. Utoliko dragocenija, obzirom da je Beta Vukanović preuzela prvu Srpsku slikarsku i crtačku školu u Beogradu, školu Kirila Kutlika, podigla je na viši stepen angažujući najeminentnije ličnosti ondašnjeg Beograda za nastavnike i predavače. Iz nje se kasnije razvila državna Umetnička škola na kojoj je Beta Vukanović bila nastavnik čitavom nizu slikarskih generacija. Godina 2012. je jubilarna 75 godina od osnivanja Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu koji ponosno predstavlja ciklus radova PRISUTNI Vendela Vaštaga u Galeriji FLU od 22. januara do 2. februara 2013. Velika nagrada Beta i Rista Vukanović, slikari se vremenom menjala. U početku je Nagrada bila novčana i dobitnici su putovali u inostranstvo, ne bi li se upoznali sa radovima velikih, starih majstora u evropskim muzejima. 8. Aprila 1971. Beta Vukanović proširuje Fond i od tada, bez obzira na odsek, nagrašuje se Velikom nagradom student koji pokazuje najbolje rezultate u slikarstvu i još jednom student koji ima najbolji uspeh u školi. Betina želja je bila da proširenje Fonda prođe bez publiciteta i tako je bilo sve do sada. Ovo je jedna od najstarijih nagrada koje FLU svake godine dodeljuje. Velika je, najvažnija, jer nosi posebnu odgovornost i škole i dobitnika. Svake godine formira se Komisija za dodelu ove nagrade. Dekan i članovi nastavno-umetničkog veća FLU pažljivo prate rad svih studenata tokom cele godine, ali Veliku Betu dobija samo jedan.


Prisutni

Serija radova “Prisutni” nastali su kao reakcija na zaustavljenu sliku- pogled, gde su objekti osobe - deca, koja se nalaze u specifičnim situacijama. U svom fizičkom i psiholoskom stanju, ogledaju se u zamrznutoj slici, filmu, priči. Predstavlja dodatak našem strahu da će se desiti, ili možda neće, ono čega se plašimo, a da pri tom, na to ne možemo uticati. Iz stanja jednog protoka ili toka priče, dolazi do pauze- zaustavljanja ( iz jednog pasivnog ljudskog stanja) koje tada tera na (su)delovanje, otvara se pitanje o njihovom trenutnom stanju i sociološke pozicije: živa - mrtva, čovek - dete, žena - devojčica, muško - žensko… Radovi su formata standarnog plazma ili lcd ekrana, poput medijskog filtera iz kojeg (nas) posmatraju, gde je rezolucijski rast ili opadanje pogleda u sastavu trenutne lokacije. Utisak na posmatrala iz druge “prostorije” ili kroz “prozore” povećava važnost posmatrača, uključuje ga, i poziva da i on negde bude prisutan.





Vaštag Vendel - Gimnaziju u Kovinu završio je 2005. god. Fakultet likovnih umetnosti  u Beogradu upisao 2007. god.  Diplomske akademske studije – master završio pri Fakultetu likovnih umetnosti na smeru slikarstvo 2012. godine u klasi profesora Čedomira Vasića. Trenutno na doktorskim umetničkim studijama istog fakulteta.


Samostalne izložbe:

2012. Izložba crteža, “Intima sa svima”,  Vaštag Vendel i Vuk Vučković, Galerija Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković”, Beograd.

2012. Izložba slika, Centar za kulturu Kovin.


Nagrade:

2012. Velika nagrada “Rista i Beta Vukanović slikari”, Fakultet likovnih umetnosti, Beograd.

2009. Diploma uz pohvalu za grafiku, Oktobarski likovni salon, Centar za kulturu Kovin.

2005. Nagrada za slikarstvo, XXXIV Vukov sabor, Galerija “Vuk Karadžić”, Tršić.


 


 


Datum objavljivanja: 17.01.2013.