Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Velča Velčev : Izložba "7237"

U utorak, 12. aprila u 19 sati u Institutu Servantes u Beogradu, otvara se samostalna izložb aautora Velče Velčeva, pod nazivom, "Izložba 7237".


 


Izložba instalacija  „7.237“ nosi simboličan naziv i odnosi se na broj dana provedenih izvan zemlje u kojoj je rođen. Ideja ove izložbe je da prikaže različite oblike današnje komunikacije, ali sa druge strane i nemogućnost komunikacije.



Sam umetnik kaže: „ Svi eksponati na izložbi su trodimenzionalni, tako da podsećaju na skulpture. Ja u osnovi jesam slikar, ali je ova izložba za mene pomak u smislu istraživanja, eksperimentisanja i provokacije“.



Izložba obuhvata različite predmete kojima je umetnik dao novi, dublji, umetnički smisao. Njegovo delo je i dalje povezano sa zemljom u kojoj je rođen i iz koje je potekao. Među korišćenim elementima i materijalima, ističu se reči izvedene iz starih knjiga, religiozna tematika, antički predmeti i različiti objekti sa intrigantnim značenjem.



Umetnik objašnjava jednu od kompozicija – stara, crvena vrata naslonjena na zid. Vrata predstavljaju izlaz i ulaz, a ispred njih se nalaze mali, cni džakovi – džakovi puni energije i simboličkog pepela svakog dana koje je umetnik proveo van svoje zemlje. Vrata i kvaka su i dalje crveni, tako da postoji mogućnost da ne izgubi komunikaciju između zemlje u kojoj je rođen i Španije.



Izložba „7.237“ je nastavak rada umetnika koji je nedavno prikazan u galeriji „Fran Reus“ na Palma de Majorci.



Velča Velčev (Dimitrovgrad, 1959) živi i radi na Majorci od 1991. godine. Zahvaljući svom raskošnom talentu uspeo je da postane priznat umetnik u Španiji i Evropi. Njegove slike nalaze se u prestižnim galerijama i deo su privatnih kolekcija. U svom dugogodišnjem radu Velča je imao priliku da se sretne sa mnogim poznatim ličnostima od sveta umetnosti do sporta, koji su poštovaoci njegovog rada. Danas njegova dela, između ostalih, poseduju fudbaler Zidan i teniska zvezda Rafael Nadal.


 



Datum objavljivanja: 08.04.2011.