Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Večernji akt / selekcija

U četvrtak, 5. maja u 19 časova u Galeriji FLU, otvara se izložba, "Večernji akt / selekcija: Dragana Stanaćev Puača, docent FLU i Dobrica Bisenić, vanredni profesor FLU. Izložba traje do 12. maja.

 


Večernji akt je visoko komprimirana višemesečna nastava crtanja koja načinom svog izvođenja podiže nivo crtačke kondicije, razvija crtačku disciplinu, ohrabruje individualni rukopis i puls, artikuliše crtački iskaz. To je predmet koji skladno izrasta iz rada na studiji akta udružujući zrelost  analize sa nepredvidivim vremensko prostornim konteksom dva puta nedeljnog poslepodnevnog crtanja po modelu. Crteži koji su pred vama deo su tog iskustva.


Dragana Stanaćev Puača, docent na FLU  


Izložbom crteža,  nastalih tokom školske 2010/11. godine na časovima  Večernjeg akta, predstavljaju se studenti  druge godine slikarskog, grafičkog i vajarskog odseka Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Prilikom pregleda radova  nameće se  utisak bogate raznolikosti pojedinačnih  crtačkih  interesovanja.  Raznolikost se ne ogleda naročito  u odabranom materijalu i  formatu. Preovladavaju tradicionalna sredstva za crtanje: mali format, tuš i pero, grafit, ugljen, olovke u boji. Raznolikost se ogleda u neponovljivom, krajnjem ishodu  doživljaja koji se ima u direktnom , četvoročasovnom  susretu sa modelom. 


Polazište istraživanja i pokušavanja  kroz  crtež  jeste  nago telo (ili akt, kako sam naziv  predmeta govori).  Krajnji ishod  posmatranja može biti  iznenađujuće udaljen  od svoga polazišta.                                                              


Dobrica Bisenić, vanredni profesor FLU


 


Datum objavljivanja: 04.05.2011.