Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Vaspitavanje dečaka u Srbija

Samostalna izložba Milete Prodanovića "Vaspitavanje dečaka u Srbiji" u beogradskoj Arte Galeriji održava se od 15. do 30. septembra.

 


Umetnik će se predstaviti sa dve slike velikog formata, akrilik na platnu/asamblaž, zatim slike – asamblaži malog formata, i ciklus fotografskih radova "Zmaj u Zaudasu", svi nastali 2009. godine. Njima je pridružen rad "Proud To Be..."  (triptih – kompjuterska grafika) iz 2001. godine, koji je tematski blizak novim radovima.


Naslov izložbe svesno „priziva“ naziv knjige češkog pisca Mihala Vivega "Vaspitavanje devojaka u Češkoj", duhovitog romana o takozvanoj tranziciji. Veliki radovi su "rukopisne parafraze" jednog domaćeg i jednog stranog majstora modernizma (Tabakovića i Maljeviča) "ukrštene" sa zmajevima-dečjim igračkama. Ukrštanje stilova i pristupa upućuje na sveopštu kakofoniju kôdova srpske kulture i našeg svakodnevnog života. Uzeti u celini, ovi radovi preispituju mogućnosti najšire shvaćenog pop-arta na početku dvadeset prvog veka.


 

Izložba u Arte Galeriji odvija se istovremeno kada i velika izložba Milete Prodanovića u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci. Ta izložba na kojoj je predstavljen presek rada ovog umetnika od 1980. godine do danas predstavljena je u okviru beogradske postavke kao dokumentacija/projekcija.


 


Datum objavljivanja: 14.09.2009.