Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Vasa Pomorišac - Životni put i delo

Utorak, 29. januar u 19.h, Galerija SKC Novi Beograd, mr Jazmina Klanica predavanje: Vasa Pomorišac - Životni put i delo. Učesnici : autor teksta sa gostima, moderator : Ljiljana Subotić, istoričar umetnosti


 


Vasa Pomorišac  (1893 – 1961) je bio  jedan izuzetan i krajnje originalan umetnik, svestrana ličnost. Njegov životni put isto toliko je pun zanimljivih detalja - od rodnog Modoša, kao đak Steve Aleksića, preko strahota Prvog svetskog rata koje je prošao i preživeo, do studija u Minhenu, Zagrebu, Beogradu, usavršavanja u Londonu i boravka i rada u Parizu. Radio je  kao profesor likovne i primenjene akademije u Beogradu, a njegov umetnički opus duži od četiri decenije  bio je obiman i raznovrstan  da ga je veoma teško sagledati u celini jer je sa podjednakom pažnjom radio dela i likovne i primenjene umetnosti, a bavio se povremeno i likovnom kritikom.



Ne može se govoriti o Vasi Pomorišcu a da se zaobiđe  umetnička grupa "Zograf" čiji je jedan od osnivača i rukovodioca pored Živorada Nastasijevića, bio i sam Pomorišac tokom 1930. godine u Beogradu. Grupa "Zograf"  je oformljena oko ideologije da je umetnost organski deo društva i da ona mora biti utemeljena u tradicionalnom stvaralaštvu i kao takva suprotstaviti se modernizmu koji je stran našem kulturnom mentalitetu.


 



Datum objavljivanja: 28.01.2013.