Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Vahida Ramujkić i Filip Bojović: Lažne istine

52. Oktobarski salon: VREME JE DA SE UPOZNAMO
Muzej „25. maj”, Botićeva 6

4 -6. novembar Radionica Istorija u raspravi: uporedna analiza udžbenika iz Srbije i sa Kosova. Vahida Ramujkić i Filip Bojović: "Lažne istine". Muzej „25. maj”, Botićeva 6.



/


 


Lažne istine



Predmet radionice je da kreira prostor za diskusiju o shvatanjima istorije i memorije iz ličnih perspektiva i iskustava kroz vizuelnu i tekstualnu interpretaciju udžbenika istorije iz raznih vremenskih perioda i geografskih lokaliteta sa prostora bivše Jugoslavije sakupljenih u biblioteci “Istorije u raspravi”. Tematski fokus ce biti stavljen na komparativnu analizu istorijskih narativa udžbeničkog stiva koji su poslednjih decenija bili u opticaju na teritoriji Srbije i Kosova.



Zamena oficijelnih istorijskih narativa koja se dogodila na prostorima bivše Jugoslavije (kao i u mnogim drugim delovima sveta) na kraju dvadesetog veka prodrmala je naše shvatanje o istorijskoj istini, pokazujući da religija, nacija, ideali, državnost pa čak i lični identitet nisu bogom ili prirodom dati, već su podložni varijacijama i transformacijama.


Dezintegracija Jugoslavije započinje i završava se sa Kosovom.



Što zbog razlike u jeziku a što zbog aktuelne političke situacije razlike izmedju kosovskih i srpskih istorijskih narativa možda su najnetransparentnije u celom bivše-jugoslovenskom repertoaru nesuglasica. Uglavnom činjenica je da oficijelna istorija koja se izučava u kosovskim školama aktuelno nije prevođena niti poznata u srpskoj javnosti.



Predstojeća radionice će se baviti uporednim čitanjem, prevođenjem, vizuelnom i  tekstualnom analizom i interpretacijom skorašnjih srpskih i kosovskih udžbenika istorije iz veoma personalnih perspektiva i u kontekstu svetskih događaja koji su promenili naše shvatanje istorije i istine uopšte (na pr. kako se menja pogled na istoriju posle pada berlinskog zida ili 11og septembra). Odabrani materijali biće obrađeni i asemblirani u novu publikaciju fanzinskog tipa.



 

Kroz radionicu otvoriće se serija pitanja kao što su:



- Kako se možemo baviti događajima iz prošlosti koje nismo imali prilike lično da iskusimo?



- Kako oficijelni istorijski narativi oblikuju naše lične identitete?



- Da li možemo posmatrati istorijske narative u svetlu literalne naracije ili  fikcije?



- Koje će biti naše poimanje istorijske istine i istine uopšte iz ove perspektive? Da li ona može biti komponovana iz različitih tačaka gledista ili postoji samo jedan način da se objasni kako su se stvari odigrale u prošlosti?



 

O biblioteci "Istorije u raspravi":

http://www.irational.org/vahida/history/

Biblioteka istorija u raspravi je kolekcija udžbenika istorije koji su se nalazili u opticaju na teritoriji bivše Jugoslavije u raznim vremenskim periodima. Ova biblioteka formirana je sa idejom da se lokalnim publikama približe nepoznati istorijski narativi susednih zemalja, na taj način otvarajući sire perspektive na mehanizme uposlene u satavljanje savremenih oficijelnih istorija u regionu.



 

Kontakt i prijave na radionicu: Vahida Ramujkić - wah@rotorrr.org / Filip Bojović - filip@a3format.org



 

Istorije u raspravi - http://www.irational.org/vahida/history/



A3.Format - http://a3format.blogspot.com/



Neki skenirani materijali iz udžbenika:



http://www.irational.org/vahida/history/czkd/radni_materijal/



http://www.irational.org/vahida/history/czkd/literature/


 



Datum objavljivanja: 02.11.2011.