Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Vahida Ramujkić & Aviv Kruglanski / Dokumentarni vez

U utorak, 10. avgusta u 20 časova u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda otvara se izložba autora, Vahide Ramujkić i Aviva Kruglanskog (Španija), pod nazivom, "Dokumentrani vez". Izložba traje do 29. avgusta.

 


DOKUMENTARNI VEZ UŽIVO


Ili kako smo došli do toga da je vez tehnika koja na najverodostojniji način dokumentuje stvarnost?


U kompeticiji sa savremenim tehnološkim pomagalima vez nam može izgledati kao potpuno neadekvatna tehnika za dokumentovanje stvarnosti, međutim, iz našeg iskustva će se pokazati da upravo ono što bi se smatralo njenim ograničenjima, jeste njena prednost.


Upražnjavanje tehnike dokumentarnog veza (bez skica i prethodnih planiranja) predstavlja izazov na polju crteža i predstavljanja stvarnosti. Ograničenja koja nameće sâma tehnika - sporost pri konstrukciji linije bod po bod, primoravaju nas na svodjenje i apstrahovanje informacija, ograničavajući naš izbor i upućujući nas da selektivno pristupamo odabiru samo najbitnijih elemenata koji će biti predstavljeni.


Na ovaj način mi smo upućeni na kodiranje informacija, kreirajući simbolička grafička rešenja na kojima će svi detalji i dekoracije biti smatrani suvišnim. Združujemo i kombinujemo elemente zarad postizanja maksimalnog kapaciteta protoka informacija. Pri tom, ovde će se sporost izvođenja pokazati kao prednost, jer će nam baš ona omogućiti da provodimo više vremena zajedno na ulici, gde se odigravaju događaji koji zaokupljaju našu pažnju. Okupljamo se da vezemo, formirajući grupu u kojoj se razmenjuju mišljenja i impresije o onome što se događa oko nas. Naša aktivnost privlači pažnju slučajnih prolaznika koji nam se, zaintrigirani, pridružuju. Dopuštamo im da intervenišu doprinoseći svojim sugestijama i svojim različitim tačkama gledišta. Mi, na taj način, gradimo uporište počevši od koga ćemo se integrisati u naše okruženje, povećavajući nasu sposobnost zapažanja, ‘praćenje’ društvenih dinamika, i učenje.


Činjenica da predstavljamo grupu ‘stranaca’ koji se bave neobičnom aktivnošću u javnom prostoru, čini da postajemo i predment posmatranja, posmatra nas ‘publika’, stvarajući novu ravnotežu između ‘subjekta’ i ‘dokumentariste’, dvostruko usmereni odnos u kome je posmatrač takođe posmatran. Kao deo ove nove ravnoteže, dokumentarista postaje ‘subjekt’, jer mora da odgovori na pitanja i dešavanja koja nailaze u društvenom okruženju.


Kao rezultat provođenja dužeg vremena u javnom prostoru, dokumentarni vez u realnom vremenu promoviše dosledan stav i temeljnije znanje o društvenoj stvarnosti koja se dokumentuje.




Tkati i graditi: hronologija jedne saradnje


Negde na relaciji između umetnosti i društvenih studija, ova saradnja između Vahide i Aviva je počela u jesen 2008. godine u Kairu, u okviru projekta Moda i Identitet koji su organizovali Galerija Townhouse i Goethe Institut. W&C je predložio istraživanje i trenutno pravljenje mape grada u tehnici veza. Iz toga je proizašao rad u kome smo, sa jedne strane, portretisali naše fizičko i društveno okruženje, i, sa druge, stvarali jedan društveni događaj, na samoj ulici, u javnom prostoru. Na taj način je ovaj rad, istovremeno, bio i istraživanje i akcija, model koji smo želeli da prenesemo i primenimo i u drugim sredinama.


Posle početnog eksperimenta u Kairu, W&C je nastupao na Drawing Exchange Festival-u u Bristolu (maja 2010.) dokumentujući ulicu Stokes Croft, i, takođe, sarađivao sa susedima Barria Gotica u Barseloni, koji se okupljaju pod nazivom Cruilles, jula 2009. Maja 2010, u okviru izložbe “El uno y el Multiple” (Jedan i mnogi), u Centru “La Capella” održana je radionica centrirana u predgrađu Barselone, Bon Pastor.


Izložba u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda biće propraćena dvonedeljnom radionicom u naselju Kaluđerica.


www.documentaryembroidery.irational.org


 


Portfolio Kulturni centar Beograda


 


Datum objavljivanja: 09.08.2010.