Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Urbana umetnost

U četvrtak, 17. juna u 20 sati otvara se izložba crteža francuskog umetnika tzv. ulične ili urbane umetnosti, Ernesta Pinjona, Izložbu u Galeriji Haos, otvara ataše za kulturu Francuske ambasade u Beogradu, gospođa Sofija Barde, a izložba će biti otvorena do sredine jula 2010.


 


Ernest Pinjon-Ernest je rođen u Nici 1942 godine. Studirao je u svom rodnom gradu i najpre se bavio arhitekturom. Redovno je samostalno izlagao još od najranije mladosti. Vrlo brzo, umetnik se zainteresovao za grad i počeo je praviti brojne urbane intervencije, te vremenom postaje istaknut u tzv. uličnoj umetnosti.


Pinjon-Ernest se posvećuje svom umetničkom poslu. On odabira grad, urbane ambijente, što iz izazova što iz potrebe, te dopušta svim aspektima (crtež, fotografija, itd) da se dotaknu istorije i legende. To će se desiti sa Le Kapom (Le Cap) u Nici 1974. povodom bratimljenja grada, sa Remboom 1978. godine, a Napulj će mu 1988. godine ponuditi svoju brutalnu svetlost i tvrdoglavu prošlost, a Soveto, svoj angažman protiv aparthejda. On osniva sa Antoniom Saurom i Žakom Deridom asocijaciju "Umetnici sveta protiv aparthejda". Van trgovačkih krugova, Pinjon-Ernest pravi velike panoe koje lepi na zidovima gradova u kojima pravi svoje intervencije ... telefonske kabine u Parizu kao "ovo su mesta koja odražavaju grad ". Fasciniran prvim gestovima praistorijskog čoveka, on kreira 1984. godine "Aboridžine" – tzv. Aboridžinska stabla, zatim likovno komentariše rat u Alžiru, Parisku komunu, pravi Ekstaze (sedam zamišljenih portreta mistika) u Kapeli Sv. Karla u Avinjonu, vodi dijalog sa Karavađom u Napulju i Engrom u Montabanu, meša sveto i profano u crtežima posvećenim francuskom umetniku, piscu i pesniku Žan Ženeu.


Umetnik voli da meša na papiru portrete poznatih muzičara, pisaca ili pesnika (naslovljenih Tête à Tête, 1997, na primer sa Antoanom Artoom). Da li će intervenisati u Njujorku ili u Indiji ili negde drugde, zavisi od umetnikove odluke. Uvek želi da otvori oči gledaoca kako bi pogledao u bedu, siromaštvo, migracije, rasizam, epidemije (Južna Afrika opet 2001-2002 sa sidom). Njegova umetnost, često efemerna, ima značenje, inkorporira umetnikovo sveobuhvatno angažovanje: političko, poetsko, plastičko. Ernest Pignon-Ernest je veoma angažovani umetnik. Njegovi radovi se nalaze u brojnim muzejima sveta. Glavno oružje njegove ekspresivne moći je crtež.


 



Datum objavljivanja: 15.06.2010.