Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Upravljanje muzejskim zbirkama: Nabavka predmeta

U petak 19. oktobra 2012. godine sa početkom u 9 časova u prostorijama Narodnog muzeja Zrenjanin biće održan jednodnevni seminar pod nazivom "Upravljanje muzejskim zbirkama: Nabavka predmeta".

 


Seminar "Upravljanje muzejskim zbirkama: Nabavka predmeta“ predstavlja nastavak ciklusa uspešnih seminara koji su u organizaciji NK IKOM-a Srbije održani prethodnih godina u Pedagoškom muzeju u Beogradu i Narodnom muzeju u Nišu. Ciljevi ovih seminara su da podrže horizontalnu edukaciju i omoguće kolegama da razmene svoja iskustva i znanja o različitim aspektima muzejske delatnosti.




Na seminaru "Upravljanje muzejskim zbirkama: Nabavka predmeta" u Zrenjaninu učestvovaće devet predavača iz Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja grada Beograda, Centralnog instituta za konzervaciju, Narodnog muzeja Kikinda, Kuće legata, Galerije Matice srpske, Muzeja primenjene umetnosti, Muzeja savremene likovne umetnosti Vojvodine i  Narodnog muzeja Zrenjanin. Do sada se prijavilo preko 80 učesnika iz 18 muzeja i galerija sa teritorije čitave Srbije tako da bi trebalo da seminar u Narodnom muzeju Zrenjanin bude jedan od najposećenijih do sada.

Održavanje seminara podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.



ICOM (International Council of Museums/Međunarodni savet muzeja) osnovan je 1946. godine kao međunarodna organizacija muzeja i muzejskih profesionalaca posvećenih očuvanju, zaštiti i predstavljanju svetskog prirodnog i kulturnog nasleđa, sadašnjeg i budućeg, materijalnog i nematerijalnog najširem društvu. ICOM predstavlja mrežu od 30.000 članova iz 137 zemalja sveta, 117 nacionalnih komiteta i 31 internacionalna komiteta posvećenih različitim aspektima muzejskog rada i zaštite kulturnog nasleđa. Nacionalni komitet Srbije predstavlja pravnog naslednika Jugoslovenskog nacionalnog komiteta osnovanog 2000. godine, ima više od  200 individualnih, kao i 2 institucionalna člana i po tome je Nacionalni komitet Srbije jedan od aktivnijih komiteta u Evropi.


 


 


Datum objavljivanja: 17.10.2012.