Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

UPDATE: Sopstveni (ženski) lik

Izložba predstavlja izbor iz produkcije od 2000. godine do danas, umetnica mlađe generacije u i iz Vojvodine, a namera, ambicija i plan izložbe je da se pozabavi prezentacijom i interpretacijom recentne umetničke prakse koja na različite načine tretira problem rodnih stereotipa

 


UPDATE: SOPSTVENI (ŽENSKI) LIK


Autorka i kustoskinja izložbe: Suzana Vuksanović


24. jun - 7. jul 2010.


Otvaranje: četvrtak, 24. jun, 19h


Umetnice: Ljubica Čvorić & Marina Tomić, Olga Ungar, Zorica Čolić, Ratka Lugumerski, Ksenija Kovačević & Milena Nena Popov, Željka Jović, Maja Rakočević Cvijanov, Ivana Đukić, Monika Sigeti, Jelena B. Kovačević, Dragana Žikić, Jelena Janev


Radovi: realizovani u različitim umetničkim disciplinama i medijima

(fotodokumentacija performansa, fotografija, print, kolaž, video, instalacija).


Izložba predstavlja izbor iz produkcije od 2000. godine do danas, umetnica mlađe generacije u i iz Vojvodine, a namera, ambicija i plan izložbe je da se pozabavi prezentacijom i interpretacijom recentne umetničke prakse koja na različite načine tretira problem rodnih stereotipa i bavi se njihovom reprodukcijom i dekonstrukcijom.


Pojedinačni pristupi svake od pozvanih umetnica, i stilski i filozofski su različiti, ali imaju jednu zajedničku karakteristiku, odnosno težnju za prelaskom istorijskih i kulturalnih granica, predispozicija i predubeđenja. Njihove re/prezentacije sebe utemeljene su u autorski kreativnim i (samo)svesnim ženskim subjektima.

 

Kroz sliku sebe/predstavu sebe, pomoću autobiografskog, kvazi-autobiografskog, subjektivnog i simboličkog pristupa i forme, umetnice zastupljene na izložbi UPDATE: sopstveni (ženski) lik sprovode kritičke intervencije u različitim društvenim i kulturalnim prostorima gde se ženski identitet/identitet žene, s jedne strane, negira, provocira, (zlo)upotrebljava, ali i potencira, ističe i veliča, sa (neke) druge strane.


Društveni konstrukti, uz psihološki duboko nasleđe jedne i dalje patrijarhalne sredine, sa dugogodišnjom, iscrpljujućom tranzicijom na svim nivoima života i rada, uz nestabilnost i nesigurnost koju ova situacija samo pojačava, poziciju žene čine još složenijom nego što bi to ona inače bila... Odabrani radovi umetnica, stoga, ne reprezentuju jedino rod i seksualnost, već reflektuju mnoge društvene, ali i lične traume, i krize, iskušenja, ali i pobede, trijumfe, osnaživanja i prepoznavanja pozitivnih životnih tokova... U datom kontekstu (kontekstima) opredeljenost umetnica zastupljenih na izložbi usmerena je ka diskusiji na teme i pitanja koja se prevashodno tiču (ženske) etike, ali i (ženske) estetike (kako one lične, intimne, tako i društvene tj. umetničke, javne).


 


Datum objavljivanja: 21.06.2010.