Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Up Stage

Galerija Elektrika Kulturnog centra Pančeva, Vojvode Radomira Putnika 7, Pančevo, Open-source projekat, (An open source venue for online performance):
UP STAGE, 11. novembar 2011. od 14-16 časova.


 


Ove  godine na UpStage festivalu nas očekuju sledeći cyber performansi:

Cyberian Chalk Circle: Christina Papagiannouli – Director (London, UK)

Evi Stamatiou – Performer (London, UK)

Edward King: Marlena Corcoran (Munich/Venice) with Marischka Klinkhamer (Amsterdam), Vicki Smith (Aotearoa/New Zealand) and Ben Unterman (Vancouver)

Flat Earth: Petyr Veenstra and Floris Sirag (the Netherlands)

Magfalda meets the world in pieces: Gabriella Sacco (Amsterdam, Netherlands), Valentina Tibaldi (Torino, Italy)

make-shift: Paula Crutchlow (UK) & Helen Varley Jamieson (NZ/Germany)

Property & Theft: Olivia Furber, Harry Giles, et al (Edinburgh, Scotland)

The Serious Moonlight: Cindi L’Abbe (USA/Korea), Karoline Anderson (USA/Korea)

Goldie Kea and the 3 Sheep: students from Te Tai Poutini, (Aotearoa/NZ)

Humpty with a twist: students from Te Tai Poutini, (Aotearoa/NZ)

String Games: Vicki Smith, Hannah, Ellen and Joanne (Aotearoa/NZ)

Where are the clouds?: Katarina DJ. Urosevic (Serbia), Francesco Buonaiuto (Italy) and The Levi@hans

Is This On?: Inge Hoonte & Birgit Bachler (the Netherlands)





UpStage



Web-orjentsana platorma za online performanse u realnom vremenu gde Up Stage igrači i publika mogu sarađivati u realnom vremenu s bilo kog mesta u svetu. Sve što je potrebno da učestvujete je standardni pretraživač i internet konekcija.



"Ono što je najvažnije kod sajberformansa je iskustvo, osećaj formiranja predstava u samom trenutku susreta, i osećaj da su gledaoci učestvovali u ovom susretu."  Bree Hadley, Australian Stage Online



Digitalni avatari i pozadine, tekst oblačići, crtanje, web kamere i audio efekti, sve se koristi  da bi se izvela živa interaktvna pozorišna predstava. I sama publika učestvuje u performansima putem chat prozora i tako doprinosi atmosferi u predstavama. I sve to u realnom vremenu.



"To je neverovatna i čudna konjukcija dramskih i umetničkih uređaja. Bio sam zaprepašćen kompleksom

novih mogućnost koje su nam otvorene za igru."  Ruth Catlow, Furtherfeld



Up Stage je program digitalnog doba, koji umetnici koriste kao kreatvni alat, a studenti na univerzitetma ga istražuju u okviru vizuelnih i scenskih umetnosti. Redovne otvorene sezone i godišnji festival, organizuje UpStage tim.



Ideja o UpStage_u je izrasla iz rada sajbeformans trupe Avatar Body Collision, Helen Varley Jamieson, Vicki Smith (Aotearoa/NZ), Karla Ptacek (London, UK) i Leena Saarinen (Helsinki, Finland) 2001. godine su na internetu izvele NET-ART performans,  koristeći slobodne grafčke chat aplikacije sa web kamerama i avatarima. Tada je počeo san o aplikaciji koja bi mogla da kombinuje najbolje karakteristke sofvera, koji bi se koristo u jednom namenski isprogramiranom i pristupačnom interfejsu. 2003. godine donacijom novozelandske  vlade programer i umetnik Douglas Bagnall programira prvu verziju UpStage-a, koja je pokrenuta u januaru 2004. godine. Od tada UpStage kao i Avatar Body Colliton koriste ljudi širom sveta. Nova UpStage V2 verzija pokrenuta je 2007. godine, zahvaljujući donaciji Community Partnership Fund u okviru digitalnih strategija novozelandske vlade; i studenti Oklandskog Tehnološkog Univerziteta nastavljaju rad na daljem razvoju sofvera.



Budućnost UpStagea će zasenit našu maštu ! Super kod UpStage_a je to što ne morate da preuzmete program s NETa, niti da instalirate program na svom kompjuteru. Platorma se nalazi na centralnom serveru (kompjuter domaćin), a učesnicima je potreban samo web pretraživač u bilo kom od operatvnih sistema ( Windows, Mac ili Linux ). Potrebna je Flash  Player instalacija, koji se obično nalazi u okviru web pretraživača. UpStage je besplatna platorma (open source) razvijena da se slobodno distribuira, što znači da svako može da je koristi i da pogleda iza koda za aplikaciju. Programeri koji su zainteresovani da sarađuju, mogu programirati novi kod i mogu podeliti poboljšanja ili nove funkcije, sa svim UpStage korisnicima. UpStage aplikacija je zapisana u Pyhonu i radi u različitim Third-Party aplikacijama kao i programima Festval Text-2-Speech za sintetzaciju govora ili Flash-u koji može da posluži korisnicima kao klijent pretraživač. Ako imate pristup web serveru, možete preuzeti i instalirati svoju sopstvenu pozornicu.


 



Datum objavljivanja: 09.11.2011.