Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Uobičajeno odbijen, Marka Brogana

U utorak, 20. jula u 20 sati u Likovnoj galeriji Kilturnog ventra Beograda otvara se izložba videoinstalacije, pod nazivom, "Uobičajeno odbijen", autora, Marka Brogana . Izložba traje do 8. avgusta.

 


U svojim video radovima Mark Brogan istražuje granice između savremene umetnosti i ekonomskih sistema kao potpuno različitih koncepata. Kao diplomirani ekonomista i umetnik, Brogan istražuje nove odnose prema umetniku, nove strategije prema samoodrživosti umetnosti, nove taktičke pristupe prema osnovnim principima poslovanja. Na izložbi "Uobičajeno odbijen" biće predstavljen istoimeni video rad u kojem je zabeležena priča umetnika koji posreduje u call centru u Srbiji kao agent za zapošljavanje i njegovo iskustvo kao umetnika koje prenosi u samom procesu snimanja. Na taj način Brogan se stavlja u dvostruku ulogu, kao interpretator poslovnih tajni i kao tumač novog konceptualnog umetničkog scenarija. Umetnički aspket rada ogleda se u samoj proceduri koju je Brogan pokrenuo, u taktičnom spajanju dve nespojive aktivnosti, u održavanju vidljivosti reprezentacije samog procesa. On pokazuje, na umetnički nacin, kako pitanje moralnog ponašanja u poslovnom svetu postaje vrlo lako klizav teren. 

 

Mark Brogan (1967, London) je diplomirao ekonomiju na Univerzitetu Mančester 1990. Završio je skulpturu na Goldsmit koledžu u Londonu 1997. i na istom koledžu magistrirao kustoske prakse 2002. U Srbiji živi od 2005. i izlaže u celom balkanskom regionu. Njegov rad je uvršćen u projekat Transitland Video Art, koji od 1989-2009. arhivira produkciju video radova iz centralne i istočne Evrope.

 

Izložba će biti otvorena do 8. avgusta 2010. godine.

Radno vreme galerije: 10 – 21 sat; ponedeljkom zatvoreno


Portfolio Kulturni centar Beograda


 


Datum objavljivanja: 19.07.2010.