Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Unutrašnji svetovi

Ivana Milev, "Unutrašnji slojevi", samostalna izložba crteža, objekata i skulptura povodom Velike nagrade Beta i Rista Vukanović, slikari. Od 18. - 31. januara, 2012. u Galeriji FLU, Knez Mihailova 53.

 


Velika nagrada Beta i Rista Vukanović, slikari ustanovljena je dopisom Bete Vukanović 25. Septembra 1965. godine na tadašnjoj Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Dodeljivala se na kraju svake školske godine najboljem studentu sa slikarskog odseka. Utoliko dragocenija, obzirom da je Beta Vukanović preuzela*  prvu Srpsku slikarsku i crtačku školu u Beogradu, školu Kirila Kutlika* , podigla je na viši stepen angažujući najeminentnije ličnosti ondašnjeg Beograda za nastavnike i predavače. Iz nje se kasnije razvila državna Umetnička škola na kojoj je Beta Vukanović bila nastavnik čitavom nizu slikarskih generacija.




Godina 2012. je jubilarna 75 godina od osnivanja Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu koji ponosno predstavlja rad Ivane Milev u Galeriji FLU od 18. do 31. januara.




Velika nagrada Beta i Rista Vukanović slikari se vremenom menjala. U početku je Nagrada bila novčana i dobitnici su putovali u inostranstvo, ne bi li se upoznali sa radovima velikih, starih majstora u evropskim muzejima. 8. aprila 1971. Beta Vukanović proširuje Fond  od tada, bez obzira na odsek, nagrađuje se Velikom nagradom student koji pokazuje najbolje rezultate u slikarstvu i još jednom, manjom Nagradom, student koji ima najbolji uspeh u školi. Betina želja je bila da proširenje Fonda prođe bez publiciteta i tako je bilo sve do sada. Ovo je jedna od najstarijih nagrada koje FLU svake godine dodeljuje, Velika je, najvažnija, jer nosi posebnu odgovornost i škole i dobitnika. Svake godine formira se Komisija za dodelu ove nagrade. Dekan i članovi nastavno-umetničkog veća FLU pažljivo prate rad svih studenata tokom cele godine, ali Veliku Betu dobija samo jedan.

Proverite zašto! 



Godine 1900. Beta i Rista Vukanović preuzimaju školu Kirila Kutlika, ne menjajući joj naziv već joj proširuju program: pripremaju buduće studente za stalne slikarske Akademije, učenike i učenice gimnazije i Više ženske škole koji imaju zakonom tražene uslove spremaju za polaganje državnih ispita za nastavnike crtanja i ljubiteljima slikarske veštine daju da se u njoj usavršavaju. Paralelno sa dnevnim, zvaničnim nastavnim planom i programom Škole, odvijao se i bezplatni Večernji zanatlijski kurs  koji je osposobljavao za dublje poimanje materije i razvijao moć lakšeg likovnog izražavanja tipografskih radnika, fotografa, stolara, farbara...Škola vremenom stiče veliki ugled u tadašnjoj, manjoj sredini. Akademik Mihailo Valtrović predavao je predmet Pouke o krašenju-dekorisanju zanatskih radova, znameniti filozof Branislav Petronijević predavao je Osnove estetike, profesor Svetozar Zorić poučavao je Linearno crtanje sa projekcijama, senčenje i slobodnu perspektivu, dr. Vojislav Đorđević Plastičnu anatomiju. U početku poluzvanična škola vremenom dobija državne subvencije i angažuje Marka Murata kao predavača. Posle I svetskog rata država preuzima školu i direktor postaje vajar Đoka Jovanović. Rista Vukanović je preminuo u Parizu, 1918. za vreme rata, a Beta ostaje nastavnik i posle prerastanja ove škole u Umetničku školu, sve do njenog ukidanja, odnosno osnivanja Umetničke akademije. U Umetničkoj školi za vreme njenog trajanja bili su angažovani kao nastavnici pored Bete Vukanović Milan Milovanović, Sima Roksandić, Petar Palavičini, Petar Dobrović, Ljuba Ivanović, Ivan Radović, a od teorijskih nastavnika Petar Bajalović, Vladislav Petković, Milan Kašanin i drugi. Neposredno iz ove škole nastala je Državna Umetnička akademija 1937.god, danas poznata kao FLU. Osnovana 1895.god.



"Na ovoj izložbi ću predstaviti radove koji su nastali u protekle dve godine, dok sam bila na master studijama na Fakultetu likovnih umetnosti. Prvi put ću celovito prikazati kojim temama sam se bavila, šta sam razmišljala i koje sam likovne probleme rešavala. U mojim crtežima i skulpturama preovladavaju amorfni oblici, odnosno oblici koji su slobodno formirani. Neprekidno i večito kretanje stalno oformljuje uvek nove i nove oblike. Po prirodi svog postojanja, oblik ima neprestanu tendenciju menjanja. Svi su ovi oblici ujedno odraz oblika u stvarnosti i moj lični izraz. Oni su specifično jedinstvo objektivne i subjektivne realnosti."




Ivana Milev je rođena 1987. godine u Beogradu. Obrazovanje: Od 2011. na doktorskim studijama na Fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu. 2011. Završila diplomske (master) studije na Fakultetu Likovnih Umetnosti Beograd, smer vajarstvo, klasa Mrđana Bajića. 2010. Aristotelov univerzitet u Solunu, Grčka (letnji semester školske 2009/10) 2009. Završila osnovne studije, Fakultet Likovnih Umetnosti Beograd, smer vajarstvo. 2006. Srednja umetnička skola “Tehnoart Beograd”, smer juvelir umetničkih predmeta.



Nagrade i stipendije:

2011. Velika nagrada “RISTA I BETA VUKANOVIĆ, slikari”, FLU

2011. Specijalna nagrada Knjižare-komision “TALENT”

2011. Prva nagrada FLU za mozaik

2010. “Nove Alternative”, nagrada galerije“ALT

2009. Nagrada SO “Savski venac” za skulpturu u materijalu (portret u kamenu), FLU

2008/9. i 2010/11. Stipendista Fonda za mlade talente Republike Srbije

2004. Nagrada “Beogradski anđeli”

2004. Srebrna medalja Shankar’s International Children’s Competition, New Delhi



Samostalne izlozbe:

2011. Izložba crteža i skulptura, Galerija Beogradske tvrđave, Beograd

2011. “N°2” Galerija FLU, Beograd

2011. “BESKRAJ” Magacin u Kraljevića Marka, Beograd

2010. Izložba crteža i skulptura, Galerija ALT, Beograd

2009. “Complex” skulptura u javnom prostoru, Grac, Austrija

Radovi u kolekcijama:

2011. “2km” skulptura, Muzej Zepter

Skulpture u javnom prostoru:

2010. “2523” Studgart, Nemačka

Umetničke kolonije:

2011. Letnja umetnička škola Univerziteta umetnosti u Beogradu, Niš

2008, 2009 i 2010. Terra, Kikinda


 



Datum objavljivanja: 17.01.2012.