Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Until Death Do Us Part

Promocija knjige "Until Death Do Us Part" i predstavljanje portfolija Katarine Radović. O knjizi će govoriti: Džonatan Boulting, pesnik; Stefana Savić, fotograf; Saša Janjić, istoričar umetnosti i kustos i Katarina Radović, autor knjige. Urednici CEF-a: Mihailo Vasiljević i Ivan Petrović, petak, 16. decembar u 18h.


 


Posetioci će imati prilike da saznaju više o različitim okolonostima tokom realizacije dvogodišnjeg projekta "Dok nas smrt ne rastavi" koji je sponzorisala Evropska kulturna fondacija, kao i o iskustvu pripreme i objavljivanja fotografske monografije. Posle razgovora o knjizi, Katarina Radović će publici predstaviti svoj portfolio.



"Njene fotografije prikazuju dirljive situacije, kao i neobične, luckaste trenutke, u kojima ljudi iskoračuju iz svojih sopstvenih bića i svakodnevnih života, preuzimajući neku od uloga za taj dan. Dok mnoge od ceremonijalnih situacija deluju pomalo usiljeno, svi učesnici nalaze se van svojih uobičajenih stanja, pokušavajući da održe najviši nivo ponašanja, sa saosećanjem i bez uvrede".

(Iz predgovora knjige, Džim Kasper, urednik onlajn magazina Lensculture)



"Umetnica je upadljivo izbegavala konvencije svadbenih fotografija, često opterećenih sladunjavom sentimentalnošću, poput scene razmene prstenja, mlade i mladoženje koji se zaljubljeno gledaju i poziraju fotografu u "romantičnom" ambijentu. Njene fotografije su zamišljene kao dokument, a ne kao konvencionalne venčane fotografije kakve se prave za album. Ovaj dokumentarni karakter njenih fotografija ogleda se u šarenilu svadbene ikonografije, od čitavih posebno odabranih i uređenih prostora do detalja koji ih prate".

(Iz teksta "Dan za pamćenje" Katarine Mitrović, kustos Istorijskog muzeja Srbije)



Katarina Radović je rođena 1976. godine u Beogradu, u Srbiji. Studirala je istoriju umetnosti na Univerzitetu u Saseksu, u Velikoj Britaniji, zatim fotografiju na Akademiji umetnosti u Beogradu, gde je diplomirala 2006. godine. Kao slobodni umetnik učestvuje na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Srbiji, Sloveniji, Austriji, Češkoj, Litvaniji, Španiji, Holandiji, Egiptu, Japanu, itd. Dobitnik je stipendije Kultur Kontakt 2007. godine, a njeni radovi nalaze se u nekoliko javnih umetničkih kolekcija u Evropi. Nedavno je završila dvogodišnji fotografski projekat o svadbama u Evropi, "Dok nas smrt ne rastavi", koji podržala i sponzorisala Evropska kulturna fondacija.



 

CENTAR ZA FOTOGRAFIJU



Centar za fotografiju je neprofitna nevladina organizacija osnovana 2011. godine u Beogradu, sa ciljem istraživanja i promovisanja fotografije kao društvenog fenomena u najširem smislu. Centar je osmišljen kao jedno moguće rešenje za izrazito lošu poziciju fotografije u Srbiji - činjenica je da trenutno ne postoji nijedna institucija u kojoj je fotografija predmet aktivnog i ozbiljnog proučavanja.



Neki od konkretnih zadataka Centra za fotografiju jesu: podizanje svesti o značaju koji fotografija ima kao društveni fenomen; promovisanje i praćenje savremene umetničke prakse bazirane na fotografiji; proučavanje istorije i teorije fotografije; organizovanje izložbi; pokretanje izdavačke delatnosti; prikupljanje fotografskih artefakata (fotografija, negativa, tehnike); formiranje specijalizovane biblioteke.



Svoje aktivnosti, u cilju realizovanja programa, CEF obavlja u prostorijama zgrade legata Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, koji je kao operativni prostor dobio na uslužno korišćenje, na osnovu zaključenog ugovora o saradnji između Muzeja Savremene Umentosti u Beogradu i Centra za fotografiju.



Osnivači centra su Ivan Petrović i Mihailo Vasiljević.


 



Datum objavljivanja: 16.12.2011.