Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Under the Bridge - Helsinki

Poziv na razgovor sa radnicima u kulturi, umetnicima, aktivistima i teoretičarima iz Srbije, Nemačke i Finske u ponedeljak, 5. decembra, sa početkom u 19 časova u KC Reks, Jevrejska 16.

 


Projekat „Under the Bridge - Helsinki" (Ispod mosta - Helsinki) nastoji da pruži širu sliku o društvenom i političkom položaju migrantskih radnika i radnica Roma i Romkinja u Evropi i da stvori održive koncepte njihovog stanovanja, koristeći umetničke i političke metode. Prva faza projekta bilo je mapiranje položaja migranata sa Balkana koji žive i rade u Helsinkiju. U drugoj fazi projekta su razvijeni konkretni koncepti stambenih rešenja. Umetnici, aktivisti, političari i teoretičari predložili su nove metode i specijalizovane strategije za bavljenje ovim pitanjem, iz različitih uglova, i razvili održive ideje.


U Kulturnom centru REX održaće se javni događaj i sastanak članova istraživačke grupe, osnovane u prvoj fazi projekta, u novembru 2010, pod nazivom „The Pull Factor / Under the Bridge - Helsinki", a koju čine učesnici i učesnice seminara i debate „The Housing Agenda / Under the Bridge - Helsinki", održane septembra 2011. u Helsinkiju.


U raspravi će učestvovati sledeći govornici: Saara Hannus (Helsinki, umetnica i članica istraživačke grupe X-OP), Paula Lehtonen (Helsinki, umetnica i članica istraživačke grupe X-OP), Vladan Jeremić (umetnik, politički i kulturni radnik, autor projekta Under the Bridge - Helsinki), Dejan Marković (romski političar i aktivista), Nebojša Milikić (Kulturni centar REX), Lidija Mirković (romska aktivistkinja i umetnica), Johanna Raekallio (Helsinki, umetnica i članica Study Group X-OP), Rena Rädle (autorka projekta Under the Bridge - Helsinki), Jovana Vuković (Regionalni centar za manjine) i drugi.


Svrha javnog savetovanja je evaluacija dosadašnjih rezultata i razmatranje budućih mera. Najavljeni gosti i publika će tokom savetovanja razmotriti predloge i ideje relevantne za buduće konceptualizacije projekta, kao i postojeći dokument, „Helsinki Housing Manifesto" (Helsinški stambeni manifest). Najavljene gošće iz Helsinkija, Saara Hannus, Paula Lehtonen i Johanna Raekallio, predstaviće svoje doprinose i razgovarati o eventulanim kritičnim tačkama ili plodnim metodama. Učesnici seminara održanog u Helsinkiju, osvrnuće se na svoju ulogu i način na koji su pristupili ovom projektu.


 


Datum objavljivanja: 02.12.2011.